În timp ce posibilitatea ca statul elen să intre în incapacitate de plată creşte tot mai mult, Franţa, Italia şi Spania sunt afectate de retrogradarea ratingului suveran, iar negocierile asupra implementării tratatului fiscal european încheiat luna trecută au ajuns într-un impas, euro se îndreaptă spre autodistrugere. Reala cauză a dezastrului prin care trece euro nu este Franţa, Italia sau Grecia, ci Germania, susţine publicaţia britanică citată.

The times arată că problema majoră nu o constituie eficienţa economiei germane, ci în atitudinea politicienilor nemţi şi a liderilor băncii centrale.

"Guvernul german nu numai că s-a opus constant politicilor care ar fi putut controla criza euro – garanţiile colective europene pentru datoriile naţionale şi intervenţia la scară largă a Băncii Centrale Europene. Dar Germania este responsabilă şi pentru aproape toate politicile dăunătoare implementate de zona euro, începând cu creşterea iraţională a ratei dobânzii de către BCE de anul trecut, până la cererile excesive de austeritate.

Premierul italian Mario Monti a avertizat că Germania va suferi o respingere puternică dacă persistă în a se opune măsurilor care ar fi putut uşura puţin din presiunea financiară exercitată asupra altor membri ai zonei euro, un exemplu fiind emiterea de obligaţiuni comune. În acest timp, mulţi dintre economiştii de frunte ai Italiei, foşti conducători ai băncii centrale şi lideri ai lumii afacerilor au început să scrie articole în care pledează pentru retragerea din zona euro, pe motiv că politica dusă de Germania este incompatibilă cu cea a altor membri ai zonei euro.

Ceilalţi membri ai zonei euro vor fi puşi în curând în faţa adoptării unei decizii istorice: să abandoneze moneda euro sau să excludă Germania din zona euro. Franţa, Italia, Spania şi ceilalţi parteneri din zona euro au resursele necesare salvării monedei euro şi prin aceasta ar putea evada de sub hegemonia economică a Germaniei. Întrebarea care se pune este dacă aceste state au încredere în puterile proprii și cunoştinţele economice necesare să se coalizeze împotriva Germaniei, este mesajul publicaţiei britanice The Times.

În urmă cu câteva zile, Organizaţia Internaţională a Muncii a anunţat că politicile economice derulate de Germania în ultimele două decenii au cauzat criza din zona euro, criticate fiind deciziile fostului cancelar, Gerhard Schroeder, de a reduce salariile în producţie. "Celelalte state membre ale Uniunii Europene au început, la rândul lor, să taie salariile, considerând că este singura cale către recăpătarea competitivităţii", se arată în raportul OIM.