„Suntem foarte liberi”, afirmă titlul unul clip filmat în provincia Xinjiang din nord-vestul Chinei. „Suntem foarte liberi acum”, este un altul. „Suntem foarte, foarte liberi aici”, spune un al treilea. Dar nimeni nu vă poate reproșa dacă nu vă veți lăsa convinși: acestea și alte mii de alte clipuri fac parte dintr-o campanie a statului de mușamalizare a genocidului cultural contra uigurilor comis de regimul președintelui Xi Jinping. Oricât de stângace pot părea de la depărtare aceste demersuri, ele tot înfiorătoare rămân – și constituie în continuare o amenințare pentru cei expuși celui mai mare pericol, scrie The Washington Post.
The New York Times și ProPublica au dezvăluit această operațiune a guvernului de influențare într-o investigație publicată săptămâna trecută, care a depistat peste 3.000 de clipuri distincte infiltrate pe site-uri americane precum YouTube și Twitter. Clipurile nu poartă vreo etichetă care să denote că reprezintă propagandă oficială, însă există ecouri stranii de exprimare care sar în ochi. De exemplu expresia „Spuneți aberații totale”, cu mici variații, e prezentă în peste 600 de clipuri – o replică pentru companii străine precum H&M și politicieni precum fostul secretar de stat Mike Pompeo, ale căror condamnări par a fi declanșat această salvă de dezinformare.
Privită de la depărtare, e ușor să vezi campania ca pe una stângace și probabil ineficientă. Și totuși, în China, guvernul a reușit să manipuleze opinia publică prin echivalentul digital al forței brute: producție amplă și rapidă de conținuturi urmată de promovarea amplă și rapidă a acestora pe canalele interne. Acum regimul acționează și dincolo de granițe, postând clipurile pe YouTube, amplificându-le pe Twitter printr-o rețea de conturi conectate și diseminându-le și mai departe cu ajutorul oficialilor chinezi, al presei de stat și al altor personaje naționaliste cu numeroși abonați.
Absența etichetării, spontaneitatea mimată și simpla cantitate a mostrelor unice de conținut creează dificultăți platformelor dispuse să eradicheze manipularea – YouTube a declarat că clipurile nu-i violează regulamentul.
China face tot posibilul pentru a-și ține expatriații și studenții din străinătate legați în continuare de aparatul ei de cenzură, prin intermediul unor servicii media sociale controlate precum WeChat. Această strategie urmărește să-i mențină legați la ochi chiar și pe cei care reușesc să ajungă în locuri în care există liberă exprimare. Nu poate exista îndoială în privința mesajului pe care clipurile încearcă să-l transmită. Să luăm doar exemplul lui Rebiya Kadeer, o activistă uigură de 74 de ani care trăiește în exil în SUA. În mai multe clipuri apar rude ale ei, între care și nepoate pe care nu le-a mai văzut de când erau în scutece și care-i spun: „Sper să nu te lași iar păcălită de oamenii aceia răi din străinătate”. Practic, e o luare de ostatici.
Operațiunea recent descoperită dezvăluie persistența intenției Chinei de a exploata deschiderea SUA, a aliaților lor și a companiilor tehnologice pe care se bazează cetățenii lor, cu scopul de a răspândi povești politice false favorabile regimului – chiar în timp ce Marele Zid de Foc izolează China de restul lumii, de teamă că poveștile adevărate și critice ar putea pătrunde în țară.