Autoritățile indiene i-au întemnițat pentru trei ani, fără proces, pe Surendra Gadling, un avocat cunoscut pentru că apără daliți (casta celor considerați cândva „de neatins”), și pe Rona Wilson, un activist pentru drepturile omului. Ei sunt victimele unei campanii ample prin intermediul unui program malware, cu care li s-a înscenat un complot împreună cu insurgenții maoiști, conform unui recent raport criminalistic.
Cineva – făptașul rămâne necunoscut – le-a accesat ilegal calculatoarele cu ajutorul unui e-mail infectat cu malware și le-a plantat documente incriminatorii, inclusiv unul în care se discută despre asasinarea premierului Narendra Modi, arată The Washington Post.
Lucrul care-i leagă pe domnii Gadling și Wilson, cât și pe mulți dintre ceilalți 14 destinatari ai unor e-mail-uri infectate, este critica lor fățișă la adresa partidului de guvernare din India și a tendințelor tot mai autoritare ale dlui Modi.
În calitate de apărători ai celor persecutați în India, domnii Gadling și Wilson sunt experți în legea pe baza căreia au fost întemnițați: Legea (Prevenirii) Activităților Ilegale. Amendată sub dl Modi, ea permite ca un individ să fie catalogat drept „terorist” fără un proces, să fie ținut luni de zile în arest fără a i se aduce formal acuzații și să i se refuze eliberarea pe cauțiune. Statul indian s-a folosit anul trecut de această lege pentru a încarcera zeci de activiști, acuzați și ei de conspirații menite a destabiliza India. Unii au primit același malware prin care li s-a făcut înscenarea domnilor Wilson și Gadling. Experți ai ONU au declarat că acuzațiile de terorism împotriva unor activiști indieni sunt un „pretext pentru a-i reduce la tăcere pe apărătorii drepturilor omului”. Și totuși, ei rămân după gratii.
Abuzul din India are consecințe letale
S-a dovedit deja că abuzarea Indiei de legea antitero poate avea consecințe letale. Stan Swamy, un preot iezuit de 84 de ani, care era cel mai bătrân deținut politic din țară și care era bolnav de Parkinson în stadiu terminal, a murit în arest luna aceasta, după ce apelurile lui repetate de a fi eliberat pe cauțiune din motive medicale fuseseră respinse de instanță. Swamy, care și-a petrecut jumătate de secol pledând în favoarea comunităților tribale din India, a fost arestat alături de alți poeți, juriști și activiști pe baza unor probe despre care analizele criminalistice arată acum că au fost falsificate.
Sănătatea lui s-a deteriorat rapid în închisoare. Acestui umanist prețuit de mulți nu i s-a permis să încerce să se refacă acasă; avocații lui au fost nevoiți să meargă în instanță pentru a obliga statul indian să-i dea preotului un pai, întrucât mâinile îi tremurau prea tare pentru a putea ridica un pahar cu apă.
După interogatoriu și sub spectrul încarcerării, Swamy a înregistrat un clip video. „Ce mi se întâmplă acum mie nu e ceva unic, care mi se întâmplă doar mie”, afirma el. „Este procesul mai larg care are loc pe tot cuprinsul țării […] Intelectuali, juriști, scriitori, poeți, activiști, lideri ai studenților de seamă. Cu toții sunt băgați la închisoare pentru că își exprimă dizidența sau pun întrebări despre forțele aflate la conducerea Indiei”. Pentru activismul lui, spunea el, „sunt pregătit să plătesc prețul”.
Cruzimea cu care India își tratează opozanții denotă deteriorarea alarmantă a unei țări care este adesea celebrată drept una dintre cele mai avansate democrații ale lumii. Casa Albă ar trebui să pledeze pentru eliberarea deținuților politici din India înainte ca un alt activist umanitar să moară în așteptarea procesului.