prafuite se afla sediul modern al unei agentii de turism pentru studenti. In spatele peretilor de sticla sunt patru birouri, fiecare ocupate de tineri preocupati de munca lor. Nimic din interiorul sediului nu indica vreo diferenta de statut intre cei care lucreaza acolo. si totusi, unul dintre ei este managerul firmei, Theodor Ladar. Dupa doua veri de munca in America, acesta s-a intors cu peste 9.000 de dolari, bani pe care i-a investit in turism. „Am absolvit o facultate umanista in Cluj, dar am visat intotdeauna sa am o afacere. Ii spuneam tatalui meu, cu mult timp in urma, ca mi-as dedica viata unui capac de WC, dar sa-l fac cel mai bun, ala sa fie referinta in domeniu”, a spus Theodor Ladar, manager la Student Travel, Bucuresti. Agentia pe care o conduce acum este o filiala a firmei Student Travel din Cluj. In cadrul acesteia din urma se desfasoara de cinci ani un program „Work&Travel”, program care se adreseaza studentilor dornici sa munceasca pe perioada verii in State.
Munca masurata in piese de motocicleta
Cu cativa ani in urma, managerul filialei din Bucuresti facea parte din grupul tinerilor care au ales sa munceasca in America. A plecat din tara cu 150 de dolari (suma achizitionata in urma vanzarii celui mai de pret obiect al sau – bicicleta) si s-a intors cu 9.000 de dolari. A avut in doua veri, 13 joburi. „In ordine cronologica am fost house keeper, spalator de vase, bucatar cel mai greu lucru facut in viata mea, am reparat buciclete, am fost paznic de noapte. Catre sfarsitul verii am reparat tot felul de lucruri, am vopsit case, am fost scafandru”, a spus Ladar. Toti tinerii care pleaca in State au mai multe slujbe pe saptamana. Ladar a avut trei slujbe in aceeasi zi cu o jumatate de ora de pauza intre ele: era de la opt dimineata pana la trei dupa-amiaza la primul job, apoi mergea la restaurantul unde a lucrat ca spalator de vase pana la 12 noaptea si de la miezul noptii pana la trei dimineata era paznic in tabara unde si locuia. O munca imensa pentru un tanar de 22 de ani. „Toate astea se pot face pentru ca e motivatia foarte mare. stii ca esti acolo doar pentru patru luni si vrei sa faci cat mai multe. Chiar daca la intoarcere nu mai reusesti sa-ti recunosti tatal de oboseala, asa cum mi s-a intamplat mie”, a spus Theodor Ladar. Unul dintre obiectele pe care visa sa si le cumpere era o motocicleta. Fiecare ora de munca insemna o piesa pentru motocicleta si, implicit, un motiv pentru a se mobiliza. „si mai e ceva: cand pleci din Romania iei cu tine si niste prejudecati si in ceea ce priveste locul de munca. Am fost foarte impresionat de gestul patronului meu de la restaurant, un om foarte bogat. Intr-o seara mi s-a infundat chiuveta si nu am mai putut sa o desfund. Erau foarte multi clienti si nu am avut pe cine sa rog sa ma ajute. L-am chemat pe el si a venit. si-a scos Rolex-ul de 27 de mii de dolari si a desfundat chiuveta. A ramas langa mine pana tarziu ca sa ma ajute cu vasele. Toate astea le-a facut natural. Nu a apelat la angajati pentru asta – este afacerea lui si totul trebuie sa mearga bine”, a spus Theodor Ladar.
In Romania este mai greu decat in Statele Unite
Cele 13 slujbe nu i-au adus numai satisfactii banesti. Ladar a invatat in State cat si cum trebuie sa munceasca pentru ca afacerea sa fie prospera. Modul sau de lucru in interiorul firmei Student Travel din Bucuresti si majoritatea lucrurilor intreprinse de acesta sunt consecintele muncii intreprinse in State la diferite firme de acolo. Nu intarzie niciodata cand trebuie sa ajunga la munca. A facut de doua ori acest lucru in America si a platit cu varf si indesat minutele intarziate. Face absolut orice in agentie: de la spalat geamuri pana la incheierea unor contracte importante. Asta pentru ca patronul restaurantului la care a lucrat i-a aratat ca un manager care desfunda o chiuveta, spala vase sau geamuri nu se injoseste prin asta. El are doar grija ca totul in afacerea sa sa mearga bine. Daca intarzie cineva la munca il inlocuieste. si unul dintre sefii sai americani a procedat asa cu el. Dupa doua veri petrecute in State, Ladar a obtinut doua contracte: unul de manager la restaurantul unde a lucrat in SUA si celalalt in Romania, de la firma cu care plecase. si-a facut calculele si a ales Romania. „Nu-mi plac oamenii care fug de responsabilitati. In State totul e mai usor. In Romania e mult mai greu, dar daca reusesti satisfactia e mai mare. E foarte frumos sa stii ca ai trimis mii de studenti in America, studenti care-si implinesc un vis, care capata mai multa incredere in ei”, spune Ladar. Munca la agentie incepe in octombrie si se termina tot in octombrie, anul urmator. Se organizeaza campanii de promovare a programului, apoi urmeaza interviurile, se incheie contracte cu diferite agentii din tara, dar si din State etc. Anul acesta 300 de studenti au fost acceptati de agentie pentru a pleca in America. In primele doua luni ale acestui an firma din Bucuresti a avut incasari de 27.000 de dolari, comparativ cu 19.000, suma inregistrata in ultimele doua luni ale anului trecut. De altfel, in 2003, cifra de afaceri a fost de aproape 200 de mii de dolari. Ladar si-a recuperat toti banii investiti in firma si si-a putut achizitiona lucruri pe care alti tineri de 24 de ani le-ar putea avea foarte greu. „Mai vorbesc cu cei din State si ma intreaba daca ma mai duc. Le raspund ca poate in concediu. Aici cred ca ma pot bucura de viata mai mult. Iti iei rucsacul si urci pe munte cand vrei, imi organizez timpul cum vreau. Nu regret ca nu am acceptat contractul obtinut in America”, spune Theodor Ladar. Cand parasesti biroul frumos amenajat al agentiei Student Travel regasesti aceleasi magazine prafuite si cladiri vechi. Numai ca, de data asta, le privesti cu o alta atitudine, mai aproape de visul american.
Sfaturi In afaceri
· Cuvantul cheie folosit pentru a atrage clientul la agentie este avantaj. In cazul studentilor plecati e avantajul unei experiente unice, a unor bani castigati si avantajul ca renunta la prejudecati.
· Iesirea din tara nu trebuie privita ca o cale de a emigra. Aceasta reprezinta sansa de a avea un contact direct cu o alta civilizatie, de a imprumuta norme comportamentale, principii, si, de multe ori, o sansa de a face bani.
· Pentru a fi acceptat intr-o firma americana trebuie sa arati ca esti dispus sa muncesti mult si ca esti mobil, ca poti sa faci fata oricarei situatii.
· Un patron american nu simte ca se injoseste daca desfunda o chiuveta in propriul restaurant. I-ar fi rusine numai daca nu ar face lucrul asta.
· Cinci minute intarziate la munca nu reprezinta o pierdere pentru patron, ci pentru angajat.