Theodor Stolojan a fost întrebat dacă Marcel Ciolacu sau Nicolae Ciucă ar avea șanse să câștige alegerile prezidențiale. Astfel, fostul șef PNL a spus că oricare dintre ei are o șansă.

Theodor Stolojan spune că Geoană are nevoie de un partid în spate

Fostul șef PNL este de părere că cei doi lideri din Coaliție ar avea șanse să devină președinte, cât timp Mircea Geoană nu va candida susținut de PSD.

Potrivit explicațiilor oferite de Stolojan, Mircea Geoană poate să strângă semnături. Totuși, el nu va reuși să ducă o campanie electorală fără un partid în spate.

De asemenea, Theodor Stolojan a spus și că are cea mai mare încredere în Nicolae Ciucă. El spune că actualul șef al PNL ar fi „cel mai calificat dintre toți, chiar și față de Geoană”.

„Așa arată sondajele. Mircea Geoană poate să strângă semnături dar nu va reuși să ducă o campanie electorală fără un partid în spate. A strânge semnăturile nu e complicat.

Pe domnul Ciucă îl văd președinte. E cel mai calificat dintre toți, chiar și față de Geoană, care, în esența lui, e un birocrat, care a ocupat o funcție foarte importantă”, a declarat Theodor Stolojan.

Funcția de președinte nu este pentru un birocrat

Stolojan a ținut să sublinieze că „funcția de președinte nu este pentru un birocrat”, fiind vorba despre o poziție „de mare decizie, mai ales în momente critice”.

O persoană care nu este obișnuită să ia decizii în situații critici poate face mult rău României, spune fostul șef liberal.

În opinia lui, Nicolae Ciucă are o astfel de experiență, spre diferență de Mircea Geoană.

„Funcția de președinte nu e pentru un birocrat. Este o funcție de mare decizie, mai ales în momente critice. Dacă nu ești obișnuit să iei decizii în situații critice, e foarte rău pentru România dacă n-ar avea un asemenea președinte. Ciucă are această experiență a luării deciziilor, Geoană nu o are.

Dacă vor ieși bine rezultatele la prezidențiale, ambele partide au spus că vor continua această alianță, ceea ce nu înseamnă neapărat că trebuie să meargă în comun la parlamentare sau la prezidențiale. Alianța trebuie să ducă guvernarea până la capăt”, a mai spus Stolojan la Digi24.

Nicolae Ciucă (Stânga), Klaus Iohannis (Centru), Marcel Ciolacu (Dreapta)
Nicolae Ciucă (Stânga), Klaus Iohannis (Centru), Marcel Ciolacu (Dreapta)/SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Este posibil ca atât Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu să candideze la prezidențiale

Theodor Stolojan a spus apoi că este posibil ca atât Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu să candideze la prezidențiale. Fostul șef PNL spune că interesele României în raport cu UE sunt aceleași și pentru PSD și pentru PNL.

Deci aici există argumente foarte solide pentru care alianța trebuie să obțină un rezultat cât mai bun, spune Stolojan.

În încheiere, el a scos în evidență că un procentaj mare de români se află într-o situație financiară proastă, precum „un milion de pensionari cu pensie foarte mică” sau „foarte mulți salariați care au contracte la nivelul salariului minim”.

„Este posibil ca atât Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu să candideze la prezidențiale, și așa ar fi de dorit, pentru că sunt două partide diferite, în concepție diferite, în rezultatele pe care le-au avut. Europarlamentarele…alianța are o fundamentare foarte serioasă. Interesele României în raport cu UE sunt aceleași și pentru PSD și pentru PNL.

Deci aici există argumente foarte solide pentru care alianța trebuie să obțină un rezultat cât mai bun. Uitați-vă ce v-ar putea spune un partid care trimite europarlamentari în PE și al cărui președinte declară că Republica Moldova nu e un stat. Vă dați seama?

Câștigă soluțiile simple aruncate pe masă, «domle ne e rău pentru că ne dictează UE». Cei care într-adevăr o duc rău în România sunt deschiși la acest mesaj, «și avem noi soluția, cum vom merge noi acolo vom răsturna sau vom influența deciziile UE ca să nu ne mai facă rău».

Genul acesta de mesaje prinde foarte mult, pentru că, din păcate, avem încă grupuri sociale în România care n-o duc bine deloc – avem peste un milion de pensionari cu pensie foarte mică, avem foarte mulți salariați care au contracte la nivelul salariului minim. Pe de altă parte, e un proces, totuși România a progresat, foarte mulți au ieșit din amenințarea sărăciei”, a conchis Stolojan.