ATE"Pentru restul intervalului, până la sfârşitul anului nu avem nici o speranţă de redresare economică, de îmbunătăţire a situaţiei economice a României. Dimpotrivă ar trebui să ne pregătim pentru mai rău", a susţinut Stolojan, potrivit Agerpres.

El a spus că se referă la prognozele organizaţiilor internaţionale, în condiţiile în care chiar FMI a avansat pentru acest an o creştere de 0,9 %.

"Sigur, e un merit al guvernului că am ajuns la 1,2%, dar până la urmă ce se va realiza? Şi alte prognoze duc la o creştere sub 1%, ceea ce pentru o ţară ca România este similar cu o stagnare economică", a afirmat europarlamentarul PDL.

Potrivit lui Theodor Stolojan, pe termen mediu şi lung, România începe să devină candidatul ideal, ceea ce economiştii denumesc "capcana ţărilor cu venit mediu", adică o ţară blocată pentru o perioadă lungă de timp, România aflându-se în grupa ţărilor cu venit mediu, "incapabilă să depăşească această frontieră şi să intre în rândul ţărilor dezvoltate".

Reprezentantul PDL a mai afirmat că "retorica găunoasă a domnilor Ponta-Antonescu cu privire la bugetul ţării, cel care a fost aprobat la sfârşitul anului trecut ca antisocial, mai mult, criminal, nu ne ajută deloc, ci dimpotrivă înrăutăţeşte situaţia României".
UPDATE
Rectificarea bugetară reflectă deteriorarea situaţiei economice a României, pornind de la faptul că aceasta este întemeiată pe reducerea ritmului de creştere economică a României, de la circa 1,7% la 1,2%, a declarat duminică europarlamentarul PDL Theodor Stolojan.

El a menţionat că şi această ultimă creştere este optimistă, ştiind că prognozele instituţiilor financiare internaţionale, dar şi cea a specialiştilor PDL arată o creştere economică de sub 1% pentru acest an.

‘Ţinta de inflaţie a fost mărită, de la 3% la 3,5% – calculată decembrie la decembrie – împreună cu majorarea numărului de şomeri, nu face decât ca acel ‘indice al mizeriei’ – cumulul între inflaţie şi rata şomajului – pentru România, să crească’, a susţinut Stolojan.
El mai spune că stagnarea economică plus deprecierea cursului leului reprezintă acel "cocktail Molotov" pentru bilanţurile băncilor şi conduc la creşterea creditelor neperformante în România.

"Rata creditelor neperformante a ajuns la peste 16%, faţă de 14% la sfârşitul anului 2011. E una din cele mai mari rate ale creditelor neperformante din regiune. Nu ne putem aştepta, în viitor, să avem parte de dobânzi din partea băncilor care să poată stimula investiţiile în România", a susţinut Stolojan.

Potrivit acestuia, pe termen mediu şi lung, obiectivul strategic al României este să ajungă la un standard mediu de viaţă similar cu cel din UE. "La ora actuală ne aflăm, undeva, la 48% din ceea ce se cheamă produsul intern brut, calculat la paritatea puterii de cumpărare, faţă de media UE", spune reprezentantul PDL.