În ultima vreme s-au vehiculat mai multe ipoteze prin care operațiunea Brexit ar putea fi amânată. Marea Britanie este programată să iasă din Uniunea Europeană anul acesta, pe 29 martie.
Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană fără un acord pe 29 martie numai dacă parlamentul britanic îşi va da consimţământul, a anunţat marţi, în faţa Camerei Comunelor, premierul Theresa May, relatează Reuters, citat de Agerpres.
Ea le-a promis parlamentarilor că, în cazul în care până pe 12 martie nu aprobă un acord revizuit privind Brexitul – dacă s-ar ajunge la un astfel de acord cu UE -, le va cere să se pronunţe prin vot asupra unei ieşiri din UE fără acord.
Dacă deputaţii Camerei Comunelor resping un Brexit fără acord, atunci pe 14 martie se va desfăşura un alt vot pentru o „extindere scurtă, limitată” a perioadei de negociere prevăzute de articolului 50 din Tratatul UE dincolo de data de 29 martie. Totuşi, Theresa May a adăugat că o asemenea amânare a Brexitului nu trebuie să meargă mai departe de sfârşitul lunii iunie şi că trebuie să se apeleze la ea doar o singură dată.
Conform planurilor unor oficiali UE Brexitul ar putea fi amânat până în 2021. A apărut o nouă variantă pentru amânarea Brexit-ului. Partidul Laburist, aflat în opoziţie, va cere convocarea unui nou referendum privind apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Europeană în cazul în care Camera Comunelor va respinge propunerile formaţiunii privind producerea Brexit.
Liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, este favorabil convocării unui referendum pe tema apartenenţei Marii Britanii la UE sau pe tema Acordului Brexit dacă deputaţii britanici nu vor introduce în planul de ieşire din Uniunea Europeană propunerile formulate de formaţiunea de opoziţie. Printre propuneri figurează posibilitatea rămânerii Marii Britanii în uniunea vamală comunitară post-Brexit.
Partidul Laburist va depune un amendament la Acordul Brexit prin care va cere introducerea unor clauze suplimentare, printre care figurează rămânerea Marii Britanii în uniunea vamală comunitară şi menţinerea colaborării strânse cu piaţa unică UE post-Brexit. Cel mai probabil, amendamentele laburiste vor fi respinse de Camera Comunelor.
Marea Britanie ar urma să iasă din Uniunea Europeană pe 29 martie, dar Guvernul Theresa May speră să obţină concesii suplimentare din partea Bruxellesului pentru a putea evita producerea unui Brexit fără acord.
Camera Comunelor a respins Acordul Brexit negociat de Theresa May cu Bruxellesul şi a votat o serie de amendamente. Problema este că noua formă a Acordului care ar fi aprobat de parlamentarii britanici trebuie prezentată şi Uniunii Europene, care a avertizat că proiectul de tratat nu va fi renegociat.
Theresa May vrea renegocierea situaţiei frontierei nord-irlandeze. Acordul pe tema Brexit prevede un statut special pentru provincia britanică Irlanda de Nord, în scopul evitării introducerii controalelor la frontiera cu Irlanda, stat membru al Uniunii Europene. Prevederea este contestată de numeroşi parlamentari britanici. Garanţiile acordate Irlandei de Nord riscă să blocheze Marea Britanie în „serii de negocieri repetate” în următorii ani, se arată în raportul guvernamental de evaluare juridică.