Theresa May vrea amânarea Brexitului. Ea a cerut, în scris, ca retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană să aibă loc la o anumită dată. Imediat, a venit și reacția Bruxelles-ului.
Ieșirea Marii Britanii din Uniune Europeană era programată pentru 29 martie 2019. Între timp, însă, prim-ministrul britanic Theresa May i-a cerut, în scris, preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, să accepte amânarea retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeană până la 30 iunie. Informația a fost prezentată de agenţiile internaţionale de presă.
“I-am scris în această dimineaţă preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, pentru a-l informa că Regatul Unit doreşte o extindere a Articolului 50 (din Tratatul de la Lisabona, n.red.) până la 30 iunie’, a declarat Theresa May.
Acest lucru a fost confirmat și de un oficial european, care a menționat, pentru Reuters, că Donald Tusk a primit o scrisoare oficială prin care premierul britanic solicită o amânare a Brexit-ului.
În baza Articolului 50, retragerea Marii Britanii din UE ar urma să aibă loc la 29 martie. Theresa May a menționat că intenţionează să ceară parlamentului să voteze pentru a treia oară asupra acordului de retragere, pe care Camera Comunelor l-a respins deja de două ori. Premierul britanic nu a menționat și momentul la care ar putea avea loc votul. Uniunea Europeană a afirmat că prelungirea ar trebui să fie ori până la 23 mai ori ‘semnificativ mai lungă’, iar o amânare mai lungă ar însemna că Marea Britanie trebuie să organizeze alegeri pentru Parlamentul European. Premierul May a declarat că Marea Britanie nu este interesată să ia parte la aceste alegeri.
Potrivit Reuters, un document al Comisiei Europene menționează că UE ar trebui să acorde Marii Britanii o singură prelungire, întrucât mai multe ar pune Uniunea în situaţie de blocaj.
Imediat a venit și replica lui Donald Tusk. Preşedintele Consiliului European a confirmat primirea unei scrisori formale privind amânarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, dar, conform unor surse de la Bruxelles, liderii europeni nu sunt dispuşi să accepte prelungirea negocierilor după data de 23 mai. Totodată, Comisia Europeană s-ar opune propunerii premierul Theresa May, potrivit unui document intern al UE consultat de Reuters şi AFP.”O amânare oferită Marii Britanii ar trebui fie să aibă ca termen 23 mai 2019, fie să fie semnificativ mai lungă şi să impună alegeri europene. Aceasta este singura cale de a proteja funcţionarea instituţiilor UE şi abilitatea lor de a lua decizii”, se stipulează în document.