Thomas Landolt: „Dorim sa investim in viitorul ziarului Pro Sport”

Capital: De ce considerati ca demisia in bloc a echipei Pro Sport este imorala? Este o piata libera, si ziaristii isi pot alege liberi locul de munca.Thomas Landolt: Piata e libera, intr-adevar, si ziaristii pot sa lucreze unde vor, dar este ciudat cand deodata mai mult de o suta de oameni demisioneaza in acelasi timp, punand intr-o situatie delicata o companie ca Sportrom (editorul Pro Sport - nota redactiei). Dar nu e vorba numai de Sportrom, ci si de opinia actualilor si posibililor investito

Capital: De ce considerati ca demisia in bloc a echipei Pro Sport este imorala? Este o piata libera, si ziaristii isi pot alege liberi locul de munca.
Thomas Landolt: Piata e libera, intr-adevar, si ziaristii pot sa lucreze unde vor, dar este ciudat cand deodata mai mult de o suta de oameni demisioneaza in acelasi timp, punand intr-o situatie delicata o companie ca Sportrom (editorul Pro Sport – nota redactiei). Dar nu e vorba numai de Sportrom, ci si de opinia actualilor si posibililor investitori. Ce pot sa creada acestia cand vad ca exista un asemenea comportament in presa?

Capital: In comunicatul difuzat de Grupul Ringier se precizeaza ca echipa Pro Sport a emis pretentii exagerate, unele fiind absurde. La ce anume va referiti?
Thomas Landolt: Concret, au fost cateva cereri carora nu le-am dat curs, pentru ca noi dorim sa investim in viitorul ziarului Pro Sport, si nu in nevoile personale ale unor oameni din companie. Este vorba de cresteri de salarii, deconturi, cheltuieli de deplasare si bonusuri.

Capital: Echipa Pro Sport s-a plans de tratamentul aplicat de patronat si s-a aratat ingrijorata de viitorul ziarului. Cunoasteti aceste nemultumiri?
Thomas Landolt: Au fost cateva discutii despre conditiile si eficienta editarii ziarului. Lucruri de acest gen fac parte dintr-o procedura normala de afaceri. Au fost si intrebari legate de viitor. Din pozitiile pe care le ocupau, Ovidiu Ioanitoaia si Catalin Tolotan aveau datoria sa vina cu o viziune proprie a viitorului ziarului si s-o discute cu noi. Trebuie s-o spun foarte clar ca nu au venit cu asa ceva. Singurul lucru pe care l-am discutat a fost daca pretul ziarului va fi crescut anul acesta sau nu, dar acesta nu este elementul central al unei strategii pe termen lung.

Capital: Ziaristii de la Pro Sport au cerut cresterea salariilor?
Thomas Landolt: La inceputul preluarii Pro Sport, au fost discutii salariale care s-au rezolvat in contractele de munca pentru anul 2003. Trebuie sa spun ca ei au fost preluati in conditii generoase de catre Ringier. Salariile lor au fost trecute din lei, cum se obisnuia in compania Media Pro, in dolari, asa cum se practica in Grupul Ringier si crescute cu 5%. Dupa aceea, intr-un mod cel putin ciudat, s-a ridicat din nou problema salariilor, dar pentru anul 2004. Noi am considerat ca ar trebui sa incepem cu discutii legate de investitiile in produs pentru 2003 sau cum sa facem un ziar cu un succes mult mai mare decat sa discutam in martie 2003 despre salariile din 2004.

Capital: Ce greseli credeti ca a facut patronatul?
Thomas Landolt: Poate ca una din greselile noastre este ca nu am vorbit cu angajatii. Astfel, ei ne acuza ca nu ne-a pasat prea mult de oamenii din Pro Sport. Nu este adevarat. Am incercat sa construim foarte multa transparenta in relatia cu angajatii ziarului. Practic, nu vad cum am fi reusit mai mult decat atata. Eu cred cu tarie ca daca am fi incercat sa intram mai mult in contact cu persoanele din Pro Sport, am fi fost acuzati ca nu acordam suficienta incredere managementului Pro Sport. Indiferent ce varianta am fi ales, cred ca aceasta ar fi fost comentata negativ.

Capital: Ce salarii le-a oferit Ringier lui Ovidiu Ioanitoaia si Catalin Tolontan?
Thomas Landolt: Pot sa va spun ca ofertele salariale si bonusurile au fost extrem de generoase pentru ambele persoane. In acelasi timp, amandoi au primit oferte de a deveni actionari la aceasta companie. Ideea a fost sa-i motivam si „sa-i legam” de companie. Le-am propus sa cumpere actiuni, si acelasi pachet cumparat le-ar fi fost dat gratis de catre Ringier. Imaginati-va: ei cumpara actiuni de 100 lei, noi le mai oferim gratis actiuni de 100 de lei, si dupa o perioada Ringier cumpara actiunile inapoi platind 200 de lei plus un profit legat de profitabilitatea produsului. Ar fi fost o investitie interesanta din punctul lor de vedere. Aceasta oferta a fost facuta in afara salariului si a schemei de bonus, foarte generoasa. Dar oferta noastra a fost refuzata.

Capital: Se vehiculeaza informatia ca Ovidiu Ioanitoaia se afla in negocieri cu Gazeta Sporturilor imediat dupa ce Ringier a preluat Pro Sport. Cunoasteti amanunte?
Thomas Landolt: Nu cunosc detalii.

Capital: S-a lansat ideea in presa ca veti porni un razboi impotriva demisionarilor. Este adevarat?
Thomas Landolt: Cred ca este o interpretare gresita. Pentru ca au demisionat in bloc, pentru mine a fost ca o declaratie de razboi. Razboiul nu se refera la lupte, la impuscaturi sau la lucruri de acest gen, ci la concurenta la chioscurile de ziare.

Capital: Cine vor fi directorul si redactorul-sef al Pro Sport? Vor fi persoane dinafara sau dinauntrul grupului?
Thomas Landolt: Vom lua in calcul orice posibilitate, dar probabil vor fi persoane din afara grupului.

Capital: Cum afecteaza aceasta demisie relatiile ziarului cu agentiile de publicitate?
Thomas Landolt: Este foarte dificil de apreciat, dar credem cu tarie ca noi le-am oferit clientilor si agentiilor de publicitate o foarte buna relatie intre rezultate si costurile spatiilor publicitare. Aceasta relatie este confirmata si de faptul ca noi am schimbat hartia pentru toata editia nationala, folosind una mai buna, in comparatie cu ceea ce se intampla inainte de a cumpara produsul, cand ziarul avea hartie buna numai pentru tirajul de Bucuresti, ca sa le ia ochii clientilor. Ringier a schimbat aceasta situatie din respect pentru advertiseri si cititori. Noi incercam sa jucam corect si speram ca agentiile de publicitate vor aprecia acest lucru si se vor comporta ca parteneri loiali.

Capital: Este adevarat ca ziarul Pro Sport va prelua intreaga echipa de la Gazeta Sporturilor ce va fi data afara o data cu venirea lui Ovidiu Ioanitoaia?
Thomas Landolt: Este evident ca vom incerca sa facem o noua echipa si sa ne uitam de jur-imprejur cine ar putea sa intre in aceasta echipa. Ar putea sa vina ziaristi de la Gazeta Sporturilor sau de la alte ziare, cine stie?

Capital: Daca Ioanitoaia si Tolontan se vor razgandi maine, intorcandu-se la Pro Sport, le veti deschide usa?
Thomas Landolt: As fi foarte, foarte, foarte prudent la o asemenea miscare.