Mai exact, acesta se referă la larve de viermi galbeni de făină (Tenebrio molitor), considerați anterior dăunători, dar acum recunoscuți ca un ingredient bogat în proteine.

Un vierme sustenabil

Creșterea lor produce emisii de CO₂ semnificativ mai mici și necesită mai puține resurse în comparație cu creșterea tradițională a animalelor. În plus, ele reprezintă o alternativă rentabilă pentru producători. Mulți experți consideră că alimentele pe bază de insecte reprezintă un pas esențial către o alimentație mai ecologică.

Aprobarea pulberii de viermi de făină în alimente reprezintă un alt pas către o nutriție orientată, cică, spre viitor.

Nemții primesc primii noii viermuși

În timp ce unii consumatori sunt deschiși la noi surse de proteine, alții rămân sceptici. Dar, această tendință în creștere sugerează că insectele din alimente ar putea deveni în curând o normă globală, mai degrabă decât o excepție.

Prima țară care adoptă noua recomandare este Germania. Astfel, de la jumătatea lunii februarie, pe rafturile supermarketurilor germane va apărea o creștere a numărului de produse care conțin ingrediente pe bază de insecte.

Etichetarea și protecția consumatorilor

Fără surprize ascunse: Produsele care conțin ingrediente pe bază de insecte trebuie să fie etichetate în mod clar. În conformitate cu Regulamentul UE 2025/89, aceste informații trebuie să fie afișate lângă lista ingredientelor sau denumirea produsului. Scopul este de a permite consumatorilor să facă alegeri în cunoștință de cauză. Cu toate acestea, criticii susțin că este posibil ca etichetarea să nu fie întotdeauna suficient de vizibilă.

Ce sunt, ce gust au

Tenebrio molitor este maro închis sau negru ca adult, cu larve de până la 3,2 cm (1,25 inch) lungime. Gândacul galben al viermilor de făină poate fi diferențiat de alți gândaci datorită canelurilor liniare care sunt împărțite uniform și se întind de-a lungul abdomenului.

Care este gustul lui Tenebrio molitor? Din fericire, viermele nu are un gust puternic, unii susțin că amintește vag de alune. Acest factor, favorizează consumul în diferite momente ale zilei. La micul dejun, în plus față de fulgii de ovăz, în supe sau salate și chiar în Quesadillas mexicane.

Ce conțin ei

Viermii de făină furnizează mai multe substanțe nutritive, inclusiv proteine, grăsimi, vitamine și fibre.

Viermii de făină vii au un conținut de umiditate mai mare decât cei uscați. Conținutul de umiditate al unui vierme de făină viu este de 62%, în contrast cu 5% pentru un vierme de făină uscat.

În mod interesant, conținutul de umiditate influențează conținutul de proteine din viermii de făină vii și uscați. Există diferențe observabile în ceea ce privește valoarea proteică a viermilor de făină vii și uscați, precum și a altor valori nutritive.

Viermii de făină uscați au o valoare proteică mai mare, de 53%. Valorile grăsimilor și fibrelor sunt de 28% și, respectiv, 6%. Viermii de făină vii au o valoare proteică de 20%, o valoare a grăsimilor de 13% și 2% fibre. Bref, viermii de făină uscați au în general o valoare nutrițională mai mare.