Ți se confiscă mașina pe loc. Este total interzis să faci așa ceva în România

trafic masini

Trafic / SURSA FOTO: Dreamstime

Confiscarea mijlocului de transport este cea mai cea sigură metodă pentru a opri furtul de lemne din pădurile locale, crede ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet. Codul Silvic ar putea beneficia de un nou proiect de lege.

Confiscarea mijlocului de transport, singura metodă pentru a opri furtul de lemne

Confiscarea mijlocului de transport, singura metodă pentru a opri furtul de lemne. Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a recunoscut că noul Cod Silvic nu aduce prea multe noutăți. Deși parlamentarii nu au fost implicați, în grupul respectiv de lucru s-au aflat specialiști din universitățile de profil din România.

În prezent. ministrul spune că încearcă să își exprime opinia cu prudență în ceea ce privește chestiunile foarte specifice și tehnice, având în vedere experții cu mulți ani de studii și experiență în pădurile românești, pe care nu intenționează să îi contrazică.

Din punctul lui de vedere, confiscarea mijlocului de transport este cea mai eficientă și sigură metodă pentru a opri furtul de lemne din pădurile locale. Nici amenda, nici dosarul penal sau confiscarea masei lemnoase nu sunt la fel de eficiente, fapt demonstrat deja.

Mircea Fechet (SURSA FOTO: Facebook, Mircea Fechet)

Noul Cod Silvic va fi însoțit de un proiect de lege, aprobat în cadrul Guvernului României. Documentul va fi trimis în Parlamentul României pentru dezbatere. Intenția nu este de a emite o Ordonanță de Urgență, ci de a aproba în Guvernul României un proiect de lege care să fie dezbătut în Parlamentul României, având posibilitatea de a fi modificat, dacă este necesar, și de a urma toate procedurile democratice corespunzătoare unui act normativ de o asemenea importanță.

Ministrul spune că a solicitat o procedură de urgență. Noul Cod Silvic este un element-cheie în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Fechet spune că speră că procesul din Parlamentul României nu va fi foarte îndelungat, având în vedere durata tradițională a dezbaterilor parlamentare. Adoptarea unei legi poate dura ani de zile. Totuși, timpul alocat dezbaterilor parlamentare nu poate fi extrem de lung.

USR propune confiscarea mijlocului de transport al hoților de lemne

Potrivit spuselor sale, este normal ca fiecare grup politic sau grup parlamentar să propună îmbunătățiri pentru Codul Silvic. Ministrul spune că a citit amendamentele propuse de grupul USR și cele ale tuturor parlamentarilor care au depus astfel de amendamente. Mai mult, acesta a fost invitat să participe la o ședință a Senatului României, la Comisia pentru Mediu, împreună cu Comisia pentru Păduri, Pescuit și Fond Cinegetic pentru a discuta pe larg.

Uniunea Salvați România (USR) a criticat partidele politice PSD și PNL pentru intenția lor de a elimina măsura confiscării vehiculelor folosite în transportul ilegal de lemne, prin modificările propuse în Parlamentul României la noul Cod Silvic. USR spune că o consideră o măsură eficientă și necesară pentru țară. Această sancțiune a fost introdusă în Codul Silvic în anul 2020 și a avut rezultate pozitive.