Ți se închide contul bancar! Oamenii nu mai pot scoate bani de la ATM

bancomat, banca, închidere conturi

SURSA FOTO: Dreamstime

De ce băncile au început să închidă brusc conturile clienților? Oamenii se trezesc, brusc, că nu mai pot plăti chiria sau nu pot scoate bani de la ATM și nimeni nu le explică exact cu ce au greșit.

În ultima vreme, mulți clienți ai diferitelor bănci din Statele Unite au început să primească o veste tulburătoare: conturile lor au fost închise brusc, fără nicio explicaţie.

Acest fenomen, cunoscut în industria bancară drept „ieșire” sau „reducere a riscurilor”, a lăsat indivizi, familii și proprietari de mici afaceri complet bulversați și frustrați. Dar ce se ascunde în spatele acestei măsuri atât de drastice?

Băncile își întăresc măsurile de securitate

Potrivit New York Times, băncile își întăresc măsurile de securitate ca răspuns la presiunile de reglementare din partea Washingtonului. Scopul este de a combate o serie de activități ilicite, inclusiv frauda, ​​terorismul, spălarea banilor și traficul de persoane. Acest lucru a condus la un nivel sporit al controlului asupra conturilor clienților.

Rapoarte de activitate suspectă (SAR)

Legea federală obligă băncile să depună rapoarte de activitate suspectă (SAR) atunci când detectează tranzacții sau comportamente care ar putea încălca legea. Acestea includ tranzacții mari în numerar sau transferuri bancare către țări cu risc ridicat. În 2022, băncile au depus peste 1,8 milioane SAR, ceea ce indică o creștere de 50% în doar doi ani. Este de așteptat ca această tendință să continue, cu aproape 2 milioane SAR proiectate pentru anul curent.

Sistemele automate generează alerte bazate pe modele de tranzacții neobișnuite. Aceste alerte sunt apoi revizuite de către angajații umani pentru a determina dacă sunt necesare măsuri suplimentare. Deși acest sistem își propune să sporească securitatea, poate duce la închiderea conturilor în orice clipă, fără ca titularul de cont să știe.

Clienții băncilor primesc o scrisoare prin poștă prin care se spune că instituția bancară le închide toate conturile curente și de economii. Cardurile lor de debit și de credit sunt, de asemenea, închise. Explicația, dacă există, de obicei nu conține detalii clare.

Conform acordului, vă putem închide contul din orice motiv în orice moment

Există și situații în care clienții nu văd scrisoarea sau nu primesc niciodată una, scrie ziarul american.

În schimb, descoperă că ale lor conturi nu mai funcționează în timp ce sunt la magazinul alimentar, la ghișeul de închiriere a unei mașini sau la ATM. Când își sună banca, reprezentanții băncii se arată la început îngrijorați. „Oh, nu, ne pare rău. Vom face tot ce putem pentru a remedia asta”, este replica pe care o aud inițial. Abia apoi reprezentantul băncii schimbă tonul: „Conform acordului, vă putem închide contul din orice motiv, în orice moment”.

Oamenii nu au nici cea mai vagă idee despre motivul pentru care băncile s-au întors împotriva lor

În acest proces de „ieșire” sau „reducere a riscurilor”, băncile elimină din pix ceea ce pare a fi un număr tot mai mare de persoane, familii și proprietari de mici afaceri. Adesea, oamenii nu au nici cea mai vagă idee despre motivul pentru care băncile s-au întors împotriva lor. Dar aproape întotdeauna există semnale roșii. Alertele generate algoritmic sunt revizuite în fiecare zi de către angajații umani.

Conform legii, băncile trebuie să depună un „raport de activitate suspectă” atunci când văd tranzacții sau comportamente care ar putea încălca legea, cum ar fi tranzacții în numerar neașteptat de mari sau transferuri bancare cu bănci din țări cu risc ridicat.

Consecințe

Închiderea bruscă a conturilor poate avea consecințe de amploare. Persoanele fizice pot întâmpina dificultăți la plata facturilor, se pot confrunta cu întârzieri în primirea soldurilor contului și chiar pot avea probleme la scorurile de credit. Întreprinderile mici ar putea avea dificultăți în a plăti salarii.