Dacă primiți un e-mail în care vi se spune că sunteți câștigătorul unei cutii misterioase, ștergeți-l fără întârziere, pentru că este doar o tentativă de fraudă online, transmite Mirror.
Un nou tip de fraudă online
Escrocii de pe internet se folosesc mai nou de popularul brand de cumpărături online Shein pentru a încerca să păcălească oamenii să le dea datele personale. Cel mai recent mesaj, care a început să ajungă în căsuțele poștale, folosește tactica intrigii pentru a-i face pe oameni să dea clic pe linkuri periculoase. Odată deschis, e-mailul sugerează că utilizatorii au fost selectați pentru a primi o „cutie misterioasă Shein”, ceea ce sună destul de atrăgător.
Bineînțeles, nu există niciun premiu, cei păcăliți dând pur și simplu detalii precum nume de utilizator, parole și chiar informații despre conturi bancare escrocilor online.
Mesajul a început să circule la sfârșitul lunii trecute și este indicat să fiți în alertă dacă primiți ceva similar în căsuța de e-mail.
Potrivit Action Fraud UK, au fost raportate peste 7.900 de e-mailuri înșelătoare care ofereau „cutii misterioase” gratuite, ceea ce înseamnă că este o modalitate populară pentru escroci de a ataca consumatorii.
Un tip similar de e-mail a fost, de asemenea, detectat de echipa de la Which?, cumpărătorii primind un mesaj care pretindea că pot câștiga drept premiu „o cutie misterioasă Shien” dacă participă la un sondaj online rapid.
„Link-urile din aceste e-mailuri duc la site-uri web de phishing malițioase, unde escrocii încearcă să vă fure informațiile personale și bancare”, a explicat Which?.
Mare atenție la acest tip de mesaje
Majoritatea furnizorilor de e-mail, cum ar fi Gmail și Yahoo, oferă în prezent o protecție foarte bună împotriva spam-ului, ceea ce ar trebui să împiedice majoritatea mesajelor periculoase sau posibilelor tipuri de fraudă online să ajungă în căsuța dvs. de primire.
Cu toate acestea, unele dintre ele ar putea totuși să se strecoare în inbox, așa că trebuie să fiți întotdeauna atenți, mai ales dacă dați de un e-mail care oferă recompense sau care vă anunță că o ofertă se încheie în curând. Acest sentiment de urgență ar trebui să ne ridice semne de întrebare de fiecare dată.
Alte lucruri pe care trebuie să le verificați sunt adresa expeditorului și dacă acesta a folosit numele dvs. real în mesaj. Escrocii se pricep foarte bine să se dea drept mărci de renume, așa că, chiar dacă mesajul pare oficial, ar putea fi vorba de o înșelătorie. Dacă nu sunteți sigur, mai bine nu dați clic, pentru că ar putea să vă coste scump.