accentul pe obligatiuni municipale si instrumentele cu termen scurt de scadenta. In plus, am redus comisionul de administrare, de la 0,7% din valoarea activului net la 0,35%. Astfel am reusit sa avem o crestere superioara ratei inflatiei pe primele zece luni ale anului. Am achizitionat si obligatiuni corporatiste emise de TBI Leasing si, probabil, vom mai lua si din cele care vor fi emise de BCR Leasing. In ce priveste obligatiunile municipale n-am luat din cele emise de primaria Arad, din cauza
accentul pe obligatiuni municipale si instrumentele cu termen scurt de scadenta. In plus, am redus comisionul de administrare, de la 0,7% din valoarea activului net la 0,35%. Astfel am reusit sa avem o crestere superioara ratei inflatiei pe primele zece luni ale anului. Am achizitionat si obligatiuni corporatiste emise de TBI Leasing si, probabil, vom mai lua si din cele care vor fi emise de BCR Leasing. In ce priveste obligatiunile municipale n-am luat din cele emise de primaria Arad, din cauza dobanzii fixe de 14% pe an. De luna viitoare, pentru BCR Clasic va fi modificat comisionul de retragere la 2%, daca rascumpararea se face in intervalul de 30 de zile de la data achizitionarii titlurilor de participare, si zero, dupa aceasta data. Pentru sumele de peste un miliard, comisionul de retragere este negociabil.De ce preferati investitiile in instrumente financiare pe termen scurt?In prezent, pe piata financiara dobanzile sunt inversate. In mod normal, pentru titlurile de valoare emise pe termen lung dobanda trebuie sa fie mai mare decat pentru cele pe termen scurt. Insa pe piata romaneasca lucrurile se petrec exact pe dos si preferam sa investim pe termen scurt, dar in instrumente care ofera posibilitatea obtinerii unor randamente mai bune.BCR Dinamic era primul fond de investitii care anunta posibilitatea de a efectua plasamente pe piete externe. In ce stadiu se afla in prezent?Nu am efectuat, inca, astfel de plasamente. Am intampinat greutati birocratice, precum obtinerea unui certificat de rezidenta fiscala si acordul Bancii Nationale pentru deschiderea unui cont in strainatate. Studiem problema si am putea, de exemplu, sa achizitionam din obligatiunile suverane romanesti emise pe pietele straine si care au dobanzi bune. Mai purtam discutii cu brokeri, dar pana in prezent am investit doar pe piata de capital autohtona. Am ajuns la un procentaj de 24% din active plasate in actiuni ale SIF-urilor, ale institutiilor financiare cotate si ale Antibiotice Iasi. Lichiditatea pietei este in crestere, ceea ce a facut ca randamentul BCR Dinamic sa-l depaseasca pe cel al BCR Clasic.
Miscarea surpriza efectuata joia trecuta de Banca Nationala, care a urcat dobanda de intreventie de la 20,25% la 21,25% pe an, se va resimti pe piata monetara. Ministerul Finantelor va fi obligat sa accepte randamente mai mari la obligatiunile emise pe piata interna, iar bancile vor ridica la randul lor nivelul dobanzilor.
Fondurile deschise de investitii care au investit o buna parte din activul net in actiuni, au cunoscut o crestere saptamanala foarte buna. Cea mai mare crestere a avut-o Fondul Intercapital (3,52%) care, cu aceasta performanta, se situeaza pe locul secund din punctul de vedere al randamentului, comparativ cu inceputul anului. Pe primul loc se situeaza in continuare fondul Napoca, putand ajunge pana la sfarsitul anului la un randament de peste 40%. Dar asta depinde, bineinteles, doar de evolutia Bursei care, de cateva saptamani, si-a crescut semnificativ lichiditatea. Capital Plus a crescut cu 1,8% in ultima saptamana tot datorita pachetului de actiuni. Celelalte fonduri care au depasit bariera celor 20%, crestere anualizata, sunt cele diversificate, printre care se numara si Transilvania. Fondurile monetare vor inregistra in acest an randamente la nivelul ratei inflatiei, putine dintre acestea reusind sa incheie anul la peste 15%.
Constituirea de depozite cu scadenta la o luna si cu posibilitatea de capitalizare la expirarea termenului reprezinta o varianta buna pentru o perioada in care sunt posibile noi majorari. Chiar daca sunt posibile noi cresteri ale dobanzilor la inceputul lunii decembrie, pentru termenul de o luna acestea vor reprezenta cele mai mici modificari.La acest termen, Banca Transilvania bonifica dobanda de 16,5% pe an, cu 1% mai mult decat cu o saptamana in urma. BRD bonifica cu 16,25% pe an depozitele peste 500 milioane lei, cu 15,5% pe cele de minimum 25 milioane. Termenul de trei luni este preferat de majoritatea depunatorilor din sistemul bancar.Banca Transilvania bonifica 17% pe an, cu 0,5% mai mult decat BRD, insa pentru depozitele ce depasesc 500 milioane de lei. Dobanda pentru termenul de sase luni poate fi considerata a fi prea mica in raport cu inflatia prognozata pentru noiembrie si decembrie. Insa din luna ianuarie se va situa peste rata inflatiei.
Lichiditatea la Bursa s-a mentinut la valori ridicate, rulajul zilnic depasind un milion de euro. In schimb, evolutiile principalilor indicatori bursieri au fost contradictorii, cresterea accelerata a preturilor actiunilor SIF din primele zile ale saptamanii trecute temperandu-se, pentru ca la sfarsitul tranzactiilor de joi cotatia SIF-urilor sa coboare, in medie, cu 5%. Pachetele mari de actiuni SIF scoase la vanzare s-au ridicat la 27 miliarde de lei numai in cadrul tranzactiilor de joi. Cu toata scaderea, actiunile SIF Banat-Crisana se mentin la 3.800 lei/actiune, aproape de maximul istoric de 4.000 lei/actiune. De altfel, titlurile SIF Banat-Crisana raman cele mai scumpe dintre cele cinici SIF-uri. O parte din sumele obtinute din vanzarea actiunilor SIF s-au indreptat spre actiunile BRD, care au fost deosebit de cautate.