Chiar înainte ca șefii financiari mondiali să zboare la Washington în următoarele zile, au fost îndemnați în prealabil de Fondul Monetar Internațional (FMI) să strângă cureaua.
Datoria publică globală va atinge 100 de trilioane de dolari până la finele anului
Cu două săptămâni înaintea alegerilor din Statele Unite, care pot defini o nouă epocă, și cu recenta criză a inflației, miniștrii și bancherii centrali care se vor reuni la Washington se confruntă cu apeluri repetate pentru a-și pune în ordine problemele fiscale, cât încă mai pot, scrie Fortune.
Fondul Monetar Internațional, ale cărui reuniuni anuale au loc în luna octombrie, a evidențiat deja unele dintre temele pe care speră să le abordeze cu un val de proiecții și studii asupra economiei globale.
Un munte de datorii care apasă asupra lumii
Monitorul fiscal al FMI urmează să prezinte un avertisment conform căruia nivelul datoriei publice va ajunge la 100 de trilioane de dolari în acest an, impulsionat de China și SUA. Directorul general, Kristalina Georgieva, într-un discurs recent, a subliniat modul în care acel munte de datorii apasă greu asupra lumii.
„Prognozele noastre indică o combinație dureroasă de creștere scăzută și îndatorare mare, adică un viitor dificil. (…) Guvernele trebuie să lucreze pentru a reduce datoria și a reconstrui rezervele pentru următorul șoc, care va veni cu siguranță și poate chiar mai devreme decât ne așteptăm”, a avertizat ea.
„Cu puțin apetit politic de a reduce cheltuielile pe fondul presiunilor de a finanța energie mai curată, de a sprijini populația îmbătrânită și de a consolida securitatea, riscurile pentru perspectiva datoriei sunt din ce in ce mai mari”, a transmis FMI.
Ministrul de Finanțe al Marii Britanii a primit deja un avertisment din partea FMI cu privire la riscul unei reacții a pieței, dacă datoria nu se stabilizează.
Avertisment sumbru: finanțele publice ale unei țări sunt problema tuturor
Între timp, Moody’s Ratings a programat vineri un posibil raport despre Franța, care se confruntă în prezent cu o atenție intensă a investitorilor.
Datoria riscă să crească în SUA, Brazilia, Franța, Italia, Africa de Sud și Marea Britanie, potrivit analizei FMI, care cere guvernelor să-și controleze datoria.
Raportul FMI conține, așadar, un avertisment sumbru: finanțele publice ale unei țări sunt problema tuturor.
„Nivelurile crescute ale datoriei și incertitudinea în jurul politicii fiscale în țările importante din punct de vedere sistemic, cum ar fi China și Statele Unite, pot duce la contagiuni semnificative sub forma unor costuri mai mari de îndatorare și a riscurilor legate de datorii în alte economii”, a subliniat FMI.
De asemenea, potrivit FMI, ”ajustarea fiscală joacă un rol crucial în limitarea riscurilor datoriei. Odată cu moderarea inflației și scăderea ratelor de politică a băncilor centrale, economiile sunt mai bine poziționate pentru a absorbi efectele economice ale înăspririi fiscale. Întârzierea ar fi și costisitoare, și riscantă, deoarece corecția necesară crește pe măsură ce trece timpul; iar experiența arată că îndatorarea mare și lipsa unor planuri fiscale credibile pot declanșa reacții adverse ale pieței, limitând spațiul de manevră în fața turbulențelor”.