Tichete cadou 8 martie. Femeile vor putea primi 300 de lei de Ziua Femeii

Tichete cadou 8 martie. Ziua de 8 Martie reprezintă un moment special în care femeile pot fi răsfățate cu tichete cadou, cu atât mai mult cu cât plafonul a fost crescut.

Conform Guvernului, tichetele cadou oferite cu ocazia unor evenimente speciale sunt scutite de impozitul pe venit și de contribuțiile sociale obligatorii, conform prevederilor Codului fiscal.

În 2024, limita a fost crescută de la 150 de lei la 300 de lei, permițând astfel angajatorilor să ofere femeilor, cu ocazia zilei lor, vouchere cadou.

De obicei, companiile private oferă aceste tichete cadou împreună cu o zi liberă în ziua de 8 Martie. Conform OUG-ului, firmele sunt obligate să folosească în mod exclusiv carduri pentru toate tichetele valorice, inclusiv certificatele cadou.

„În cazul cadourilor în bani şi/sau în natură, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depășește 300 lei.

Partea care depășește valoarea maximă de 300 lei, reprezintă venit impozabil din salarii și se va datora impozit pe venit din salarii si contribuții sociale obligatorii”, anunță ANAF.

ANAF informează care sunt categoriile de femei care pot primi aceste tichete cadou

Potrivit explicațiilor oferite de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), voucherele sau tichetele cadou pot fi acordate în următoarele circumstanțe:

1. Cadouri oferite angajaților și copiilor minori ai acestora cu ocazia Paștelui, Crăciunului și a sărbătorilor similare ale altor culte religioase;
2. Cadouri oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 Martie;
3. Cadouri oferite angajaților în beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie.

În prezent, Ziua Femeii, cunoscută anterior mai mult sub numele de „Ziua Mamei” în perioada comunistă, este o sărbătoare oficială în următoarele țări:

1. Afganistan
2. Armenia
3. Azerbaijan
4. Belarus
5. Burkina Faso
6. Cambodgia
7. China
8. Cuba
9. Georgia
10. Guinea-Bissau
11. Eritrea
12. Kazahstan
13. Kârgâzstan
14. Laos
15. Madagascar
16. Republica Moldova
17. Mongolia
18. Muntenegru
19. Nepal
20. Rusia
21. Tadjikistan

Ziua Femeii – scurtă istorie a acestei sărbători

La origini, Ziua Internațională a Femeii, celebrată pe 8 martie, a reprezentat o manifestare a aspirațiilor femeilor muncitoare pentru dobândirea drepturilor. P parcursul evoluției acestei sărbători, a devenit o ocazie de celebrare a feminității, indiferent de diferențele culturale.

În perioada premergătoare anului 1910, un număr semnificativ de femei din țările industrializate erau active în domeniul muncii. Cu toate acestea, ocupările predominante, cum ar fi cele în industria textilă și în serviciile casnice, erau afectate de discriminare sexuală și se bucurau de remunerații semnificativ mai reduse în comparație cu ale bărbaților.

La începutul Primului Război Mondial, în timpul eforturilor pentru pace, femeile din Rusia au marcat pentru prima dată Ziua Internațională a Femeii în ultima duminică din februarie 1913. În același an, în urma consultărilor și discuțiilor, Ziua Internațională a Femeii a fost stabilită să fie sărbătorită pe data de 8 martie.

Din 2010, Ziua Mamei a fost instituită ca sărbătoare publică în România și este marcată în prima duminică a lunii mai.