Tichete casnice pentru angajați

Autoritățile au observat că numărul celor care aplică pentru programul de tichete casnice este foarte mic. Astfel, pentru a stimula utilizarea acestui beneficiu, s-au decis să încurajeze firmele să ofere aceste tichete angajaților lor.

Până acum, doar 12.000 de tichete au fost cumpărate de la începutul anului, iar doar 2.200 de români s-au arătat interesați să primească această formă de plată.

Ce beneficii aduc aceste tichete?

Fiecare tichet casnic are o valoare de 15 lei, din care 3 lei sunt alocați pentru contribuții la asigurările de sănătate și pensie, lăsând beneficiarului 12 lei efectivi.

În plus, angajatorii au la dispoziție o ofertă stimulativă: dacă cumpără cel puțin 600 de tichete pentru un singur angajat, primesc 50 de tichete gratuite pentru anul următor, pe care le pot folosi ca prime sau bonusuri pentru alți angajați.

„Aceste tichete vor fi achiziționate de angajatori, iar angajații vor folosi tichetele pentru a remunera persoanele care le ajută în gospodărie.”, spune Marcel Miclău, secretar general al ANOFM.

anofm
Sigla ANOFM

Tichetele casnice au nevoie de o promovarea mai eficientă

Specialiștii consideră că tichetele casnice nu au avut succesul scontat din cauza lipsei de promovare.

Ana Păun, consultant financiar, a explicat că tichetele casnice au fost concepute pentru a încuraja munca transparentă și nu la negru.

Potrivit opiniei sale, lipsa de succes recentă a acestor tichete se datorează în principal lipsei de promovare.

Ea a subliniat că atât beneficiarii, adică cei care trebuie să angajeze persoane pentru diverse servicii, cât și prestatorii de servicii nu erau suficient de bine informați despre existența și utilizarea acestui program.

Ana Călugăru, specialist în resurse umane, a afirmat că pentru angajați, beneficiile care vizează ușurarea vieții de zi cu zi, în afara biroului, au fost întotdeauna foarte importante, potrivit stirileprotv.

Ea a observat că ajutoarele pentru treburile casnice, cum ar fi suplimentarea unei contribuții pentru o menajeră, sunt rare.

În opinia sa, dacă angajații ar beneficia de ajutoare pentru grădiniță, ar dori o sumă de aproximativ 1.500 de lei pe lună, în timp ce pentru ajutoare în domeniul menajului, suma dorită ar fi mai mică, în jur de 1.000 de lei pe lună.

Tichetele pot fi utilizate pentru o varietate largă de activități, inclusiv:

  • curățenia casei
  • călcatul și spălatul rufelor
  • îngrijirea copiilor și a animalelor de companie
  • grădinăritul