Legea prin care se acordă tichete de 15 lei nu se poate aplica
Din punct de vedere teoretic, începând cu 1 ianuarie 2024, mai multe categorii de români ar fi trebuit să primească tichete în valoare de 15 lei conform unei legi. Totuși, din anumite considerente, aplicarea acestei legi întâmpină dificultăți. Explicațiile oferite de guvernanți sunt aceleași ca întotdeauna.
Încă din anul precedent, oficialii au anunțat că mai multe categorii de muncitori, cum ar fi bonele, zilierii, menajerele sau cei care lucrează cu ziua în agricultură, vor fi plătiți cu tichete în loc de bani. Tichetele în valoare de 15 lei ar fi trebuit să fie disponibile începând cu 1 ianuarie 2024. Cu toate acestea, la două luni de la intrarea în vigoare a legii, implementarea acesteia întâmpină dificultăți.
Motivul este unul familiar: platforma electronică necesară pentru plata muncitorilor nu funcționează. În absența acestui sistem, oamenii sunt plătiți în continuare la negru, cu bani lichizi, conform Observator News. S-au comandat deja sute de mii de tichete de 15 lei, însă acestea nu pot fi distribuite către beneficiari. Motivul constă în faptul că platforma care va gestiona întreaga activitate legată de prestatorul casnic se află în faza de testare.
„Urmează să fie implementate toate bazele de date. Au fost comandate deja 300.000 de tichete în format electronic, de la Poșta Română”, a declarat Raul Giuglea, purtător de cuvânt al Ministerului Muncii.
Nu se primește valoarea întreagă a tichetului
Valoarea unui tichet este de 15 lei brut. Acestea se achiziționează de la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă (AOFM). Ele sunt ulterior distribuite celor care efectuează diverse lucrări.
În etapa următoare, cetățenii trebuie să schimbe tichetele în bani. În final, ei nu primesc întreaga valoare a tichetului respectiv. Asta, deoarece li se aplică un impozit pe venit și o contribuție la pensie. Mai exact, din cei 15 lei, rămân doar cu 12 lei. Conform legii, activitățile pentru care pot fi emise tichete de 15 lei includ serviciile de curățenie și igienizare, spălarea și călcatul rufelor, croitoria, prepararea hranei, îngrijirea corporală, hrănirea și supravegherea beneficiarului casnic dependent.
De asemenea, prin tichete de activități casnice pot fi remunerate și activitățile desfășurate de persoanele care îndeplinesc ocazional rolul de bonă, precum și cei care lucrează cu ziua în agricultură.