Ministerul Finanțelor a publicat un proiect care stabilește valoarea pentru tichete culturale. Acestea sunt destinate angajaților, iar valoarea va fi aplicată în primul semestru al anului curent. Conform acestui proiect, angajații vor beneficia de tichete culturale în valoare de 210 lei lunar sau 430 lei pentru evenimentele speciale.
Tichetele culturale pentru angajați pot ajunge până la 430 lei
Această sumă, conform normelor metodologice, va fi aplicată începând cu luna aprilie a semestrului I din anul curent și va continua să fie valabilă și pentru primele două luni ale semestrului următor, respectiv august și septembrie 2024.
Comparativ, în semestrul II al anului precedent, valoarea acestor tichete culturale a fost de maximum 210 lei lunar și maximum 420 lei pentru evenimentele speciale.
Legislația în domeniu stabilește că semestrul I al anului 2024 începe cu luna februarie și se încheie cu luna iulie, iar semestrul II începe cu luna august și se încheie cu luna ianuarie 2025.
Legea nr. 165/2018, adoptată în anul 2018, a introdus tichetul cultural ca un nou tip de bilet de valoare, unificând astfel legislația în domeniu. În prezent, biletelor de valoare care pot fi acordate în baza legii includ tichete de masă, tichete cadou, tichete de creșă, tichete culturale și vouchere de vacanță.
Potrivit articolului 21 din Legea nr. 165/2018, tichetele culturale reprezintă bilete de valoare acordate angajaților, lunar sau ocazional, pentru achitarea bunurilor și serviciilor culturale, cum ar fi abonamentele sau biletele la spectacole, concerte, muzee, festivaluri, târguri și expoziții, parcurile tematice, cărțile, manualele școlare, albumele muzicale și filmele.
Tichete-cadou pentru angajate de 8 martie
Pe de altă parte, de 8 martie, companiile din România vor oferi angajatelor, în acest an, tichete-cadou pe suport electronic ce pot ajunge la 300 de lei, arată o analiză de specialitate, publicată luni.
În ceea ce priveşte distribuţia geografică, cele mai multe angajate sunt din Bucureşti şi Ilfov (22%), Argeş (7%), Bacău (6%) şi Bihor (5%).
Anul trecut, ierarhia companiilor care au acordat tichete cadou de 8 Martie plasează pe primele locuri industrii, precum cea textilă, urmată de comerţ şi de servicii, conform Up România.
Numărul IMM-urilor care au oferit acest avantaj a crescut cu 72%, în 2023 faţă de 2022. De asemenea, 20% dintre companiile care au acordat tichete cadou de 8 Martie 2023 au fost firme mici şi mijlocii.