Tichete de activități casnice. Peste 300 de români s-au înregistrat pe platforma tichete.anofm.ro. Acești urmăresc să facă bani din activități casnice, fără a fi angajați cu contract de muncă.

În prima săptămână de la lansarea platformei tichete.anofm.ro, peste 300 de cetățeni români s-au înregistrat pentru a câștiga legal bani din activități casnice, fără a fi necesar un contract de muncă.

Platforma facilitează interacțiunea între beneficiar și prestatorul de servicii casnice. Astfel, orice persoană de minim 16 ani, fie că este șomer sau angajat, care dorește să-și suplimenteze veniturile, poate alege dintr-o listă de 34 de activități casnice disponibile.

Cele mai solicitate activități casnice

Tichete de activități casnice. Platforma IT a devenit operațională începând cu data de 23 aprilie. Într-un interval de doar 7 zile, s-au înregistrat în sistem 480 de beneficiari casnici și 360 de prestatori casnici, a transmis ANOFM.

Majoritatea persoanelor înregistrate ca prestatori casnici au vârsta cuprinsă între 40 și 50 de ani (101 persoane). Urmează categoria de vârstă între 30 și 40 de ani (77 persoane). Apoi vine cea între 50 și 55 de ani (51 persoane). În ceea ce privește locația declarată de prestatorii casnici înregistrați, cele mai multe persoane provin din București, Ploiești, Craiova, Bragadiru, Brașov, Constanța, Piatra Neamț și Timișoara.

Potrivit Ministerului Muncii, cele mai solicitate activități casnice pentru care prestatorii casnici și-au oferit disponibilitatea includ:

  • Realizarea de cumpărături;
  • Curățenia și igienizarea locuinței;
  • Hrănirea și îngrijirea animalelor de companie;
  • Aranjarea și servirea mesei;
  • Plimbarea câinilor sau a altor animale de companie.
tabel activitate casnica
SURSA FOTO: Hotnews

Cum se pot lua bani pe tichetele de activități casnice

Tichete de activități casnice. Ministerul Muncii subliniază că preschimbarea în bani a tichetelor de activități casnice poate fi efectuată la orice sediu al agențiilor pentru ocuparea forței de muncă. Se face pe baza actului de identitate, sau prin ordin de plată/transfer în contul bancar indicat de către prestatorul casnic prin platforma electronică unde trebuie să fie înregistrat.

Tichetele de activități casnice pot fi convertite în bani de către prestatorul casnic într-un interval de maxim 12 luni de la data primirii acestora, respectiv data înscrisă pe tichet. La momentul preschimbării tichetelor, se aplică reținerea impozitului pe venit și a contribuțiilor de asigurări sociale de stat. Ea e, calculată pe baza a 50% din valoarea nominală a tichetului de activități casnice.

Tichetele de activități casnice nu sunt transferabile. Ele nu pot fi utilizate pentru achiziția altor bunuri sau servicii. De asemenea, acestea pot fi utilizate exclusiv de către prestatorul casnic ale cărui date sunt completate pe ele. Pierderea, deteriorarea sau neutilizarea acestor tichete de activități casnice în termenul de 12 luni de la primire nu dă dreptul prestatorului casnic la decontarea valorii acestora.

Spațiu virtual unde beneficiarii pot posta serviciile pe care le caută

Tichete de activități casnice. Platforma electronică dedicată beneficiarilor și prestatorilor de activități casnice introduce o nouă abordare pe piața muncii. Aceste tichete sunt purtătoare de beneficii de asigurări sociale și de sănătate. Ele reprezintă o formă de compensație pentru prestatorii care desfășoară activități casnice. Se facilitează, astfel, accesul acestora la servicii medicale decontate. În plus, contribuie la conturarea unei perspective asupra pensiei viitoare.

Un aspect semnificativ al platformei este intermedierea între cererea și oferta de servicii casnice. Se  furnizează un spațiu virtual unde beneficiarii pot posta serviciile pe care le caută. Prestatorii pot oferi serviciile pe care le pot furniza. Acest sistem facilitează interacțiunea între cele două părți și simplifică procesul de căutare și angajare.

Platforma poate fi accesată de către beneficiari, prestatori și angajatori, fiecare categorie având la dispoziție un ghid de utilizare specific. Prin intermediul acestui sistem, prestatorii beneficiază de asigurări de pensie și sănătate, fără să fie necesar un contract de muncă, iar procesul de preschimbare a tichetelor în bani este simplificat și transparent.