Inițiativa legislativă a primit aviz negativ de la Guvern. Oficialii din Palatul Victoria consideră că propunerea nu respectă regulile de tehnică legislativă și conține o serie de neclarități. De exemplu, deși se stipulează că tichetele vor fi acordate și de instituțiile publice, una dintre condiții pentru acordare este ca ”angajatorul să fi obținut profit sau venit”.
Lăsând la o parte că profit și venit sunt două lucruri total diferite, este știut faptul că instituțiile publice nu pot încheia anul cu profit sau pierdere, ci doar cu excedent sau deficit.
 
Dar cea mai important aspect îl reprezintă faptul că propunerea nu ia în calcul impactul bugetar al măsurii. Reprezentanții Executivului au estimat că ar fi nevoie de 571 de milioane de lei anual (aproape 0.5% din PIB) pentru acordarea tichetelor pentru cărți în sectorul bugetar.
 
Propunerea celor doi deputați a fost respinsă de Senat în 17 noiembrie și urmează să fie discutată în comisii în Camera Deputaților în luna decembrie. Cel mai probabil, votul final în această chestiune se va da în sesiunea următoare a Parlamentului.