"Printre avantajele tichetelor de vacanţă se numără accesul crescut al angajaţilor la concedii, creşterea investiţiilor în turismul românesc, dezvoltarea pe orizontală a domeniilor conexe: infrastructură, construcţii, transport, producţie, alimentaţie, servicii, dar şi crearea de noi locuri de muncă. La fel de importantă este şi componenta de creştere a veniturilor la buget, pe care o aduce utilizarea tichetelor de vacanţă. Acest sistem contribuie la diminuarea economiei subterane, pentru că sistemul este transparent, iar circuitul banilor este închis şi uşor de verificat", a afirmat Dan Matei Agathon.
Acesta a subliniat că pentru relansarea sistemului tichetelor de vacanţă este nevoie de două măsuri principale, respectiv anularea condiţiei de acordare prin care angajatorul trebuie să fi avut profit sau venit în anul fiscal anterior, dar şi obligativitatea – pentru instituţiile de stat – să acorde tichete de vacanţă salariaţilor.
"În situaţia în care 1.000.000 angajaţi din sistemul bugetar ar folosi tichetele de vacanţă în unităţi turistice din România, ar rezulta următoarele efecte economice: 15.000 de noi locuri de muncă, reducerea cheltuielilor de la bugetul de stat cu ajutorul de şomaj, creşterea veniturilor la bugetul de stat prin eliminarea economiei subterane, dar şi creşterea profitabilităţii angajatorilor. Astfel, avantajele pentru societăţile comerciale (angajatori) se pot cifra la 231 milioane de euro, iar avantajele pentru salariaţi s-ar ridica la 100 milioane de euro", a mai spus preşedintele FPTS.