Ministerului Finanțelor și Ministerului Muncii au dat un ordin comun cu privire la tichetele de creșă. Potrivit documentului, valoarea lunară a fost majorată prin indexare.

Tichetele de creșă vor avea o valoare mai mare

Un document al Ministerului Muncii arată că valoarea sumei lunare care se acordă sub formă de tichete de creşă, pentru semestrul I al anului 2024, începând cu luna aprilie 2024, este de 640 lei.

Creșterea este de 20 de lei/lună, față de actuala valoare de 620 de lei.

Același ordin mai prevede că valoarea nominală stabilită la art 1. se aplică și pentru primele două luni ale semestrului II al anului, 2024, respectiv august 2024 și septembrie 2024.

bani, lei
Creşte valoarea tichetelor de creşă / SURSA FOTO: Dreamstime

Tichetele sociale sunt bilete de valoare care se acordă

Amintim că tichetele sociale sunt bilete de valoare care se acordă, lunar, angajaților care nu beneficiază de concediul și de indemnizația acordate pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv de până la 3 ani în cazul copilului cu handicap.

Tichetele sunt acordate angajaților din sistemul privat și de stat.

De asemenea, pot fi folosite numai pentru achitarea taxelor la creșa unde este înscris copilul.

Trebuie menționat că se acordă, la cerere, unuia dintre părinți sau tutorelui căruia i-a fost încredințat copilul spre creștere și educare, pe baza livretului de familie.

Valoarea tichetelor de creșă se cumulează cu alocația de stat pentru copii și cu stimulentul de inserție care se acordă la reluarea activității.

Ce se întâmplă cu tichetele de masă și voucherele de vacanță

La rândul lor, tichetele de masă și voucherele de vacanță vor trece prin mai multe schimbări. Începând din 2024, aceste instrumente de plată sunt luate în considerare și în calculul contribuției pentru asigurările sociale de sănătate (CASS).

În trecut, unele companii obișnuiau să suporte impozitul pe venit asociat tichetelor de masă, menținând astfel nivelul salariului net al angajaților.

Cu toate acestea, în urma modificării legislative, majoritatea acestor companii au decis să nu mai acopere și această nouă contribuție către asigurările sociale de sănătate (CASS) datorată de angajați.

Prin urmare, începând cu 1 ianuarie 2024, majoritatea salariaților primesc un salariu lunar net mai mic decât în anul precedent.