Unii români ar putea rămâne fără tichetele de masă

Dispar tichetele de masă pentru unii români? Executivul a anunțat creșterea salariului minim pe economie în ultima ședință de guvern înaintea alegerilor locale și alegerilor europarlamentare, ce vor avea loc în această duminică, 9 iunie 2024.

Totuşi, în şedinţa de Guvern de joi, 6 iunie, s-a trecut peste mai multe elemente care ar fi fost necesare. Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, nu a venit joi cu măsură îngheţării punctului de amendă. În plus, nici nu a crescut plafonul care trebuia să fie majorat pentru ca bugetarii să nu-și piardă tichetele de masă.

Acum, tichetele sunt în pericol pentru unii dintre angajații statului deoarece, după ce salariul minim pe economie va fi majorat, aceștia vor depăși plafonul și nu vor mai fi eligibili pentru această facilitate.

Dacă se stabilește un plafon la 4.000 de lei, angajații din sectorul public cu venituri mai mari nu vor mai putea beneficia de tichetele de masă.

„Mai este răgaz până la 1 iulie, data de la care crește oficial salariul minim pe economie.

În mod concret, faptul că se majorează salariul minim la 3700 de lei, dacă facem un calcul la o valoare minimă, să spunem la tichetul de masă de 15 lei, se depășește valoarea de impozitare cu suma de 51 lei, ceea ce înseamnă că cei care sunt plătiți la nivelul salariului minim nu vor mai beneficia de acea deducere de 300 lei.

Pe fond, venitul lor salarial, ceea ce le rămâne în buzunar, va scădea”, a spus, joi, purtătorul de cuvânt al Guvernului României.

tichete de masă
Tichete de masă / SURSA FOTO: Dreamstime

Creșterea salariului minim pe economie, veste bună sau veste rea?

Din punctul de vedere al lui Traian Băsescu, fostul președinte al României, creșterea salariului minim pe economie cu 240 de lei va pune o mare presiune pe companiile românești. Crede că Guvernul Ciolacu nu înțelege ce înseamnă majorarea salarială.

„Oamenii aceștia nu înțeleg ce înseamnă creșterea salariului minim. Ei cred că vor adăuga 240 de lei la cei care sunt plătiți cu salariul minim.

Vă pot spune că sunt companii gigant – cum e Calea Ferată, Metrorex-ul, Calea Ferată cu toate unitățile ei, care are grila de salarizare având ca bază salariul minim – și creșterea cu 240 de lei aruncă în aer toată grila de salarizare, până la cel cu salariu de 15.000 de lei. Deci companiile sunt într-o mare dificultate!”, a explicat fostul președinte al României într-o intervenție TV.

Potrivit analiștilor financiari, antreprenorii români vor fi cei care vor suporta creșterea salarială. În consecință, ar putea ajusta prețurile produselor și serviciilor lor. Majorarea salariului minim pe economie este considerată un factor stimulator al inflației, putând determina creșteri posibile ale prețurilor pe piață.

Ca urmare a creșterii costurilor cu forța de muncă, companiile locale ar putea fi nevoite să recurgă la restrângerea personalului.