Sodexho Pass Romania (Gusto Pass), Accor Corporate Services (Ticket Restaurant) si Dinners Club sunt firmele care se lupta sa furnizeze tichete de masa. Practic, in 1999, la licitatia organizata de Ministerul Finantelor, cele doua companii au fost singurele care au indeplinit criteriile de securitate si decontare in timp real a tichetelor de masa.
„Potrivit acordului dintre Guvern si partenerii sociali, peste 800.000 de angajati din economie vor beneficia anul acesta de tichete de masa”, spune Marian Sarbu, ministrul muncii si solidaritatii sociale.
Anul trecut, sindicatele din invatamant si industrie au cerut tichete de masa pentru angajatii din aceste domenii, dar raspunsul Guvernului a fost de la bun inceput unul negativ.
Ecaterina Andronescu, ministrul educatiei si cercetarii, spune ca exista totusi posibilitatea ca o mare parte din angajatii din invatamant sa beneficieze de tichete de masa in valoare de peste 800.000 de lei lunar. „Important este sa existe venituri la buget pentru astfel de cheltuieli”, explica Sarbu. „Daca o firma de stat realizeaza profit, nu vedem de ce nu ar acorda beneficii angajatilor”, mai spune oficialul guvernamental.
Cristina Prelipceanu, director de comunicare la Ticket Restaurant, afirma ca modul in care functioneaza sistemul tichetelor de masa este stabilit pentru toate firmele implicate. Astfel, o comisie a Ministerului Finantelor Publice repartizeaza trimestrial numarul de tichete de masa intre unitatile emitente. Mai departe, compania angajatoare comanda tichetele de masa unitatii emitente stabilite de comun acord cu reprezentantii salariatilor sai. „Tichetele de masa sunt distribuite angajatilor in ultima decada a fiecarei luni, pentru luna urmatoare”, explica Prelipceanu.
Exista insa foarte multe voci care spun ca nu intodeauna traseul tichetelor de masa este conform legii. Teoretic, un angajat are dreptul si obligatia totodata sa cheltuiasca zilnic contravaloarea unui tichet de masa (41.000 lei). Pentru ca atat inseamna, din punctul de vedere al autoritatilor, o masa zilnica. De cele mai multe ori insa, detinatorii de tichete cheltuiesc intreaga suma sau jumatate din ea intr-o singura zi. Acest lucru este la marginea legii, dar se face cu acceptul tacit al restaurantelor sau supermarketurilor care accepta si astfel de instrumente de plata.
Pe de alta parte, potrivit Legii nr. 142/1999, angajatorul trebuie sa achite in avans unitatii emitente atat contravaloarea tichetelor de masa, cat si costul imprimatului reprezentand tichetul. „Societatile emitente platesc unitatilor de alimentatie publica afiliate sumele corespunzatoare incasarilor din tichetele de masa in functie de termenii contractuali stabiliti de comun acord”, explica Cristina Prelipceanu, director de comunicare la Ticket Restaurant.
Statistici despre tichete de masA
Valoare nominala 41.000 lei
Numar de beneficiari
1999 25.000
Numar de beneficiari
2002 1,4 mil.
Unitati de alimentatie
publica afiliate peste 20.000
Cota de piata
Ticket Restaurant 40%
Cota de piata
Sodexho Pass 40%
Numar de firme care
asigura tichete
de masa peste 9.000
Facilitati fiscale
Utilizatorii tichetelor de masa pot beneficia de urmatoarele facilitati fiscale:
· Scutire de la plata impozitului pe salariu a sumelor corespunzatoare tichetelor de masa acordate salariatilor, in limita valorii nominale.
· Sumele platite pentru procurarea tichetelor sunt considerate cheltuieli deductibile la calculul impozitului pe profit.
· Sumele alocate sunt scutite de la plata taxelor sociale patronale: 23,33 – 30% CAS, 5% somaj, 7% asigurari sociale de sanatate, 3% fond de risc si accidente, 0,20-0,75% comision Camera de Munca.
· Sumele respective sunt scutite si
de la plata taxelor sociale salariale: 1% somaj si 11,67 – 15% pensie.
· Sumele alocate tichetelor mai sunt scutite de la plata impozitului pe venitul salarial: intre 18 si 40%.