În sedinţa de azi a Guvernului, demersul făcut de ministrul turismului Elena Udrea, pentru introducerea tichetelor de vacanţă, a fost aprobat, urmând ca până la Paşte primii beneficiari să le poată folosi. Valoarea stabilită a unui tichet este în limita a şase salarii minime pe economie.
„Pentru că aceste tichete pot fi acordate într-un cuantum de la un salariu până la şase salarii minime, în funcţie de angajator, atunci când este vorba de un angajator din sectorul bugetar, dar şi în funcţie de neogocierile dintre angajator şi angajat, când vorbim de sectorul privat, în acest moment este dificil să apreciem exact care va fi efortul bugetar. Cert este că el va fi cam în acelaşi cuantum cât este astăzi cel referitor la primele de vacanţă”, a spus ministrul Turismului.
Potrivit Elenei Udrea, unul dintre efectele acestui demers este creşterea consumului şi a locurilor de muncă în turism, precum şi combaterea turismului „la negru”. Normele de aplicare ale tichetelor de vacanţă vor fi aprobate în 15 zile. Ministrul a precizat că biletele sunt nominale, astfel încât ele nu pot fi transferabile, iar unităţile emitente ale tichetelor de vacanţă, trebuie avizate de Ministerul Finanţelor.
Primii care salută iniţiativa Ministerului Turismului sunt turoperatorii. Asociaţia Naţională a Agenţilor de Turism din România (ANAT), în calitatea sa de iniţiator al proiectului Legii Tichetelor de Vacanţă împreună cu asociaţii, camere de comerţ, patronate şi sindicate încă de acum 4 ani în urmă, salută cu sincer entuziasm aprobarea dată astăzi de către Guvernul României Ordonanţei prin care Legea Tichetelor de Vacanţă este promovată în pachetul de măsuri anti-criză. “ANAT consideră că aplicarea acestei legi este un pas necesar şi benefic pentru turismul românesc, cu precădere în această perioadă de criză, în care oamenii îşi permit cu greu alocarea unei părţi din bugetul familiei concediilor de odihnă”, spun reprezentanţii asociaţiei.
ANAT consideră că actuala măsură luată de Guvern va avea un rol important în redresarea industriei turistice din România şi, ceea ce este remarcabil, cu aportul clar şi consistent al agenţiilor de turism. Mergând la o agenţie de turism, beneficiarii tichetelor de vacanţă se bucură de marele avantaj de a putea alege dintr-o paletă largă de oferte de odihnă şi tratament şi de a primi consultanţa acordată de un specialist.
Lucia Morariu, fostul secretar de stat pentru turism şi director general al agenţiei Eximtur a declarat că tichetele de vacanţă au foarte multe avantaje. “Spre exemplu, pentru întreprinzători, acestea sunt 100% deductibile, şi au posibilitatea de a completa pachetul salarial cu o componenţă neimpozitată”. De asemenea, Morariu a punctat că şi angajatul are de câştigat, acesta beneficiind de o vacanţă pe banii angajatorului. Când vine vorba de industria turismului, tichetele de vacanţă sunt “un suport pentru dezvoltarea turismului prin creşterea circulaţiei turistice, iar turismul intern cu siguranţă va creşte”. În ceea ce priveşte bugetul statului, Lucia Morariu declară că “tichetele vor duce la facturarea obligatorie a serviciilor prestate şi se va elimina astfel turismul la negru, care are o pondere de 40%”.