Reprezentanţii Comisiei de Turism Intern din cadrul Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) au declarat, ieri, la Mamaia, în urma unei reuniuni de lucru cu membrii Asociaţiei Profesionale a Emitenţilor de Tichete, că acordarea tichetelor de vacanţă angajaţilor din sistemul public marchează un reviriment pentru turismul intern.
Adrian Voican, membru al comitetului director al ANAT, a declarat că numărul tichetelor de vacanţă acordate anul acesta de angajatori salariaţilor din sistemul public şi bugetar a crescut spectaculos şi acest fapt va genera sporirea atât a numărului de înnoptări în structurile de cazare turistică din ţară, cât şi a gradului de fiscalizare în structurile de primiri.
„În luna mai a acestui an au fost distribuite vouchere cât în patru luni, din ianuarie până în aprilie. Ca valoare, 22,5 milioane de euro pe cinci luni, ianuarie – mai 2018, faţă de şase milioane, aceeaşi perioadă a anului trecut şi faţă de 2,2 milioane de euro în 2016. Deci, în doi ani, piaţa a crescut de zece ori şi aşteptăm să ajungă între 400 şi 500 de milioane de euro, dacă toţi cei 1,2 milioane de bugetari ar primi vouchere. Ştiu că o parte din ei nu primesc, cei din Apărare, cei din MAI, probabil că anul ăsta şi anul viitor, pentru că durata de valabilitate a voucherele este de un an, deci, dacă sunt acordate până în luna noiembrie, pot fi folosite până în noiembrie anul viitor. Probabil că vom vedea pe piaţă nişte sume cu adevărat importante. Dacă le-am fi avut în toţi aceşti 10 ani, de când s-a dat prima oară ordonanţa, în 2009, vă daţi seama ce ar fi însemnat pentru economia românească un aport de 5 miliarde de euro pentru turismul românesc intern, ce investiţii ar fi atras…” – a declarat Voican, citat de Agerpres.
În opinia acestuia, un alt aspect important rezultă din faptul că pe fondul creşterii circulaţiei turistice şi a numărului de înnoptări generată de intrarea pe piaţă a unui mare număr de vouchere, foarte multe unităţi neclasificate sau care erau în zona gri a turismului au trecut în zona clasificată, în zona oficială şi „asta aduce mulţi bani statului român, prin fiscalizarea turismului”. „Am ajuns astăzi la aproape 13.000 de unităţi, ceea ce înseamnă dublu faţă de acum patru-cinci ani, când erau 6.200 de unităţi”, a menţionat Voican.
Reprezentantul ANAT a mai afirmat că ultimul bilanţ indică creşteri constate şi semnificative de vânzări pe toate segmentele turismului intern, situaţia fiind pusă pe seama acordării tichetelor de vacanţă de către angajatori unui segment cât mai mare de beneficiari.
„În urma şedinţei de astăzi a comisiei ANAT, a rezultat că pe primele şase luni ale acestui an există creşteri pe toate categoriile de produse. Cea mai mică creştere este pe zona turismului montan, până în 10%, comparativ cu 2017, ianuarie – iunie. Pentru litoral estimările sunt între 10-12% şi cea mai mare creştere este la turismului balnear, peste 16%. Asta se datorează atât sistemului de vânzări timpurii, care a crescut foarte mult de acum zece ani, cât şi voucherelor de vacanţă. Foarte multe agenţii au simţit impactul imediat şi pozitiv al voucherelor de vacanţă în creşterea cifrei de afaceri. În acest moment, avem vreo 12,5 milioane de turişti în România, dintre care aproape 10 milioane sunt români” – a subliniat Adrian Voican.
Sursa: Agerpres