Ministerul Finanţelor a certificat şi cel de-al nouălea emitent de tichete de vacanţă, iar companiile interesate pot să achiziţioneze tichete de la unităţile emitente.
Vestea a fost anunţată de ministrul Turismului, Elena Udrea. Mult-disputatele tichete sunt disponibile şi pentru bugetari, asta după ce, săptămâna trecută, se discuta în Guvern despre amânarea proiectului pentru instituţiile statului, în contextul ajustărilor asumate prin acordul incheiat cu Fondul Monetar Internaţional, pentru reducerea cheltuielilor bugetare.
Ordonanţa Guvernului, aflată în vigoare, prevede că instituţiile din sectorul bugetar pot emite tichete de vacanţă, cu valori nominale de 10, 20, 30, 40 şi 50 lei, urmând să plătească unităţilor afiliate cu care au încheiat contracte pentru decontarea tichetelor de vacanţă contravaloarea acestora, după prestarea serviciilor de turism.
Nivelul maxim al sumelor care pot fi acordate salariaţilor sub formă de tichete de vacanţă este contravaloarea a şase salarii de bază minime brute pe ţară garantate în plată, pentru un salariat, în decursul unui an fiscal.
Sumele corespunzătoare tichetelor de vacanţă acordate de către angajator sunt deductibile la calculul impozitului pe profit şi se deduc din baza impozabilă în cazul microintreprinderilor care au optat pentru plata impozitului pe profit.
Tichetele de vacanţă nu sunt utilizabile decât pentru turismul intern. Oficialii argumentează că cele două tipuri de tichete, deşi reprezintă o modalitate de rotunjire a veniturilor, nu sunt asemănătoare ca substrat economic, tichetele de vacanţă având efect de antrenare exclusiv pentru economia naţională.