Şansele ca funcţionarii publici să primească anul acesta tichete de vacanţă sunt minime, spun reprezentanţii Ministerului Turismului. Lansarea sistemului nu va fi însă amânată, 10% din companiile private urmând să-şi trimită angajaţii în concediu cu astfel de bonuri.

Tichetele de vacanţă au devenit, în ultimele săptămâni, unul dintre subiectele-vedetă din întreaga presă. Angajaţi din întreaga ţară reuşiseră să semneze, în doar câteva zile, o petiţie împotriva lor pe motiv că „îngrădesc dreptul la libera circulaţie, duc la îmbogăţirea nejustificată a patronilor de hoteluri din România şi la creşterea nejustificată a preţurilor, şi aşa mari, practicate în turismul românesc“.  Mai mult, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Ovidiu Nicolescu, declarase că obligativitatea acordării tichetelor de vacanţă va duce la falimentarea a 20% din IMM-uri. Aceasta, la o lună după publicarea în Monitorul Oficial a OUG nr. 8/2009, cea care reglementează statutul tichetelor şi care precizează clar că acordarea bonurilor este opţională. Confuziile au fost generate, în primul rând, de graba cu care a fost promulgată legea. Considerată prioritară de ministrul turismului, Elena Udrea, ordonanţa era deja aprobată în februarie, la doar o lună de la numirea noului guvern, iar trei săptămâni mai târziu erau deja publicate normele de aplicare. Spre comparaţie, normele metodologice ale legii tichetelor-cadou, intrată în vigoare în mai 2006, erau publicate abia în octombrie. „Acest proiect exista de multă vreme, dar nu se reuşise materializarea lui. Din fericire, Elena Udrea are foarte mult sprijin politic“, spune Lucia Morariu, directoarea celei mai importante agenţii de turism intern din România, Eximtur.

Prin urmare, succesul repurtat a determinat-o pe Elena Udrea să înainteze un termen foarte optimist pentru apariţia tichetelor pe piaţă: vacanţa de Paşte. „Este un termen plauzibil doar în sensul în care, da, până atunci vor fi tipărite primele tichete. Realist, însă, nici măcar în vară nu vor fi prea răspândite“, afirmă Philippe Blecon, general manager al companiei de tichete Accor Services.

Funcţionarii rămân şi anul acesta fără niciun fel de bonuri

153-28466-13turism14.jpgChestiunea datei la care primele ti­chete vor ajunge în portofelele angajaţilor a trecut în subsidiar la finalul săptămânii trecute, când surse ministeriale au declarat că Guvernul  plănuieşte să interzică acordarea de tichete de către autorităţile şi instituţiile publice. Potrivit lui Herman Rosner, preşedintele Camerei de Comerţ din Covasna şi unul dintre iniţiatorii proiectului, amânarea introducerii tichetelor nu îşi are sensul, întrucât, „spre deosebire de  bonurile de masă sau cele cadou, cu care se pot cumpăra produse străine, tichetele de vacanţă se duc strict către produse româneşti“. Totuşi, secretarul general al Federaţiei Industriei Hoteliere, Mihai Rîjniţă, spune că prevederea nu s-ar aplica tuturor bugetarilor, cei din domeniile sănătaţii şi educaţiei (de altfel, singurii angajaţi din sistemul public care primesc bonuri de masă în momentul de faţă) urmând să aibă acces la tichetele de vacanţă.

Oricum, chiar şi în situaţia-limită în care toţi salariaţii din instituţiile publice nu vor avea acces la tichetele de vacanţă, Lucia Morariu crede că situaţia nu va deveni dramatică pentru proiectul tichetelor de vacanţă, deoarece „principalii beneficiari nu vor proveni din mediul public, ci din rândul companiilor private“. Apoi, crede ea, niciunul din actorii implicaţi, fie că este vorba de hotelieri, agenţii de turism fie autorităţi, nu ar trebui să-şi facă speranţe că sistemul va funcţiona de la început. De aceeaşi părere este şi Traian Bădulescu, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism, care estimează că anul acesta doar 100.000 de români îşi vor plăti vacanţele prin intermediul acestor tichete. El consideră, însă, încurajator exemplul Ungariei, care a introdus tichetele în 1998. În acel prim an, au avut parte de acest beneficiu 60.000 de angajaţi. Anul trecut, numărul lor ajunsese la două milioane.

153-28465-13_hermanrosner_14_mediafa.jpg«Istoricul şi popularitatea bonurilor de masă arată că tichetele de vacanţă vor fi un succes şi nu vor pune în pericol bugetul de stat.»
Herman Rosner, preşedintele Camerei de Comerţ Covasna, iniţiatorul proiectului

Tari în faţa crizei
• Emiterea de tichete este una dintre cele mai sigure şi rentabile activităţi comerciale. În 2007, Accor Services a avut o marjă de profit de 66%, iar Sodexho Pass, de 52%

CINE-I ELIGIBIL ŞI DE CE AR FACE-O

Condiţie. Companiile private interesate de acordarea tichetelor de vacanţă trebuie să fi încheiat ultimul an fiscal pe profit. Sumele corespunzătoare sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, în limita a şase salarii de bază minime brute pe ţară  (3.600 de lei) pentru fiecare angajat.

Motivaţie. Scopul tichetelor de vacanţă  este, aşa cum prevede OUG nr. 8/2009, acela de a veni atât în ajutorul salariaţilor, cât şi al angajatorului, „care este stimulat să acorde angajaţilor, alături de salariu, vacanţe în ţară, cu rol de recuperare a capacităţii de muncă, de creştere a productivităţii muncii salariatului şi de motivare a acestuia pentru a-şi menţine calitatea de salariat în respectiva întreprindere“.

All-inclusive. Tichetele pot fi folosite pentru achitarea unui întreg pachet turistic, nu numai pentru acoperirea cheltuielilor de cazare. Intră aici costurile de alimenta­ţie, transport, tratament balnear sau agrement.