Articolele de gătit antiaderente, cum ar fi tigăile și cratițele, sunt acoperite cu un material numit politetrafluoretilenă, cunoscut sub numele de Teflon. Teflonul este o substanță chimică sintetică alcătuită din atomi de carbon și fluor. A fost creat în anii 1930 și oferă o suprafață nereactivă, neaderentă și aproape fără frecare.

Suprafața antiaderentă face ca ustensilele de gătit acoperite cu teflon să fie comode de utilizat și ușor de curățat. De asemenea, necesită puțin ulei sau unt, fiind preferată atunci când dorim să preparăm mâncare cu un conținut redus de grăsimi.

Ce riscuri prezintă acestea?

Cu toate acestea, în ultimii ani, siguranța ustensilelor de gătit antiaderente este investigată.

„Această modă cu aceste tigăi non-sticky, de care nu se lipește nimic, sunt fabuloase, le-am iubit și eu de când eram mic. Ele au apărut undeva prin anii ‘50-’60.

La bază au anumite chimicale, care dacă cumva tigaia este mult prea încinsă sau o atingem și o fracțiune cu cuțitul și furculița, vom perfora acel strat și de acolo, în timp ce noi facem mâncarea, vor evada chimicale care sunt numite chimicale pentru totdeauna. Aceste chimicale nu părăsesc corpul nostru.

Nu există cineva pe planetă care să n-aibă o concentrație de PFAS (n.r. – Forever chemicals/Chimicale pentru totdeauna). Americanii au mult mai multe decât noi”, a explicat nutriționistul și specialistul în Wellbeing, Fabius Antal.

Îngrijorările sunt concentrate asupra unei substanțe chimice numite acid perfluorooctanoic, care a fost folosită în trecut pentru a produce vase de gătit antiaderente, dar care nu mai este folosită în prezent. Investigațiile au analizat, de asemenea, riscurile asociate cu supraîncălzirea Teflonului.

Ar putea fi interzise complet

De asemenea, o parte din chimicalele folosite în prezent sunt în atenția autorităților europene și american, iar acestea ar putea fi interzise în viitor.

„Guvernul european declară că sunt 6.000, guvernul american declară că sunt vreo 400.000 și organele de control, ONG-urile, declară că sunt undeva la 6 milioane. Iar în Europa, din cele 6.000 sunt reglementate 4.000.

Chiar există o discuție ca până în 2030-2035, în Europa să se interzică complet. Chiar dacă scrie că nu conține acea substanță, conține alta. Pentru că doar au modificat niște atomi”, a explicat acesta.