Incidența comerțului ilicit cu țigarete se menține la cote ridicate în Uniunea Europeana, cu un total de 48 miliarde de țigarete de proveniență ilegală consumate, mai mult decât volumul total cumpărat în mod legal în Franța, și au adus pierderi la bugetele de stat de 10,2 miliarde de euro.

De asemenea, în ciuda amenințării susținute, raportul arată că eforturile depuse de autoritățile competente au contribuit la scăderea globală a consumului de țigarete ilegale din Europa, de la 9,8% în 2015 la 9,1% în 2016. În plus, factorii macroeconomici pozitivi, precum și mediul stabil de stabilire a prețurilor au contribuit la reducerea cererii de produse ilicite.

“După cum arată raportul, consumul de țigarete de contrabandă și contrafăcute a scăzut cu aproape 10% în 2016. Acestea sunt vești foarte bune, până în momentul în care observi că 48,3 miliarde de țigarete de contrabandă și contrafăcute au fost consumate, anul trecut, în regiune. Încă avem o problemă majoră”, a declarat Alvise Giustiniani, Head of Anti-Illicit Trade Department la Philip Morris International.

România și Austria sunt singurele țări unde a crescut volumul de ţigarete de contrabandă şi contrafăcute în 2016. Creșterea din România este cauzată în mare parte de dezvoltarea rețelelor de crimă organizată care operează pe teritoriul țării.

Pe plan local, consumul de ţigarete contrafăcute şi de contrabandă a crescut, în ultimul an, de la o medie de 15,6% în 2015, la 16,4% din consumul total, peste media europeană, de 9,5%.

România ocupă primul loc în top 5 țări cu cel mai mare consum de țigarete provenite din comerțul ilicit (Illicit Whites), cu  3,15 miliarde țigarete vândute pe piața neagră.  Marble și Ashima sunt printre cele mai traficate ţigarete de pe plan local, deținând peste 50% din piața neagră.

Concluzii relevante ale studiului:

  • 48,3 miliarde ţigarete de contrabandă şi contrafăcute au fost consumate în Europa, în 2016, ceea ce a costat guvernele pierderi de 10,2 miliarde de euro la bugetele de stat.
  • Ponderea consumului de țigări de contrabandă şi contrafăcute a scăzut cu 8,8% între 2015 și 2016, aceasta fiind cea mai mare scădere anuală înregistrată în 3 ani.
  • Ucraina a surclasat Belarus și a devenit sursa numărul 1 țigări ilegale, reprezentând 12% din totalul fluxului de țigări de contrabandă şi contrafăcute.
  • Cinci țări (Franța, Polonia, Marea Britanie, Germania și Italia) reprezintă 62% din consumul total de țigarete ilegale din Europa.
  • Munca continuă a autorităților care aplică legea și controalele tot mai stricte la frontieră au contribuit la reducerea consumului de țigări ilegale în UE.

 

“Mai mulți factori au condus la această scădere binevenită a consumului ilicit de țigarete, dar nu ar trebui să ne mulțumim cu atât. Lupta pentru combaterea comerțului ilegal ar trebui să fie mai puternică decât oricând. Trebuie să continuăm această luptă, pentru a elimina problema odată pentru totdeauna. 48,3 miliarde de țigări ilegale consumate în UE sunt mai mult decât dimensiunea întregii piețe de țigarete din Spania, iar acest lucru trebuie să se oprească. Zero ar trebui să fie scopul nostru final”, a adăugat Alvise Giustiniani.  

Studiul independent a fost coordonat de către RUSI, având la bază datele cantitative furnizate de KPMG prin intermediul raportului anual al proiectului SUN, care investighează amploarea comerțului cu țigări ilicite în UE, Norvegia și Elveția. În acest an, pentru prima dată, RUSI a oferit o cercetare calitativă suplimentară, aducând o nouă dimensiune studiului.

Cercetarea calitativă suplimentară a celor de la RUSI dezvăluie modul în care grupurile de crimă organizată implicate în comerțul cu țigări ilicite se confruntă cu riscuri mult mai mici comparativ cu alte forme de criminalitate. În întreaga Europă, autorităților care aplică legea s-au concentrat îndeosebi pe activitățile criminale mai vizibile – în special asupra traficului de droguri – care sunt percepute ca fiind amenințări imediate. Între timp, profiturile care reies din aceste activități pot fi la fel de importante ca și cele legate de criminalitatea cu risc sporit. Țigările ilicite au costuri scăzute de producție și sunt ușor de transportat, înregistrând, totodată, vânzări mari și o cerere constantă din partea consumatorilor.

“Grupurile de crimă organizată implicate în comerțul ilegal cu țigări din Europa sunt din ce în ce mai diverse în ceea ce privește produsele pe care le transportă, le produc și le vând, precum și a rutelor și metodelor pe care le folosesc în acest proces”, a declarat Cathy Haenlein, cercetător pentru Crimă Organizată la RUSI.

Studiul KPMG integral, aici.