Poliţia de frontieră a confiscat anul trecut ţigări de contrabandă, în valoare de 7,2 milioane de euro, marfa provenind din Ucraina sau Republica Moldova şi fiind destinată pieţelor din România sau din străinătate, informează Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră. Totodată, în cadrul acţiunilor întreprinse pe linia prevenirii şi combaterii contranbandei cu bunuri de larg consum şi metale preţioase, poliţiştii de frontieră au depistat mărfuri destinate comercia
Poliţia de frontieră a confiscat anul trecut ţigări de contrabandă, în valoare de 7,2 milioane de euro, marfa provenind din Ucraina sau Republica Moldova şi fiind destinată pieţelor din România sau din străinătate, informează Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră.
Totodată, în cadrul acţiunilor întreprinse pe linia prevenirii şi combaterii contranbandei cu bunuri de larg consum şi metale preţioase, poliţiştii de frontieră au depistat mărfuri destinate comercializarii la negru în valoare de peste 102 milioane lei, precum şi peste 10,5 de kilograme de bijuterii din aur şi 83 de kilograme de bijuterii din argint.
Peste 7 milioane de pachete de ţigări
În 11 luni din anul 2009, poliţiştii de frontieră – independent sau în colaborare cu inspectorii vamali ori reprezentanţi ai altor instituţii abilitate – au reţinut în vederea confiscării un număr de aproximativ 7.350.000 de pachete ţigări de contrabandă, în valoare de peste 7,2 milioane euro (29.462.206 de lei).
Marfa era destinată comercializării la negrupe pieţele din ţară sau străinătate şi provenea din Ucraina sau R. Moldova, iar persoanele implicate erau, în majoritatea cazurilor, cetăţeni moldoveni, ucraineni sau români.
Controale la intrarea şi ieşirea din ţară
Acestea au fost depistate atat la intrarea în ţară – în punctele de trecere a frontierei sau la frontiera verde – cât şi la ieşire către statele Schengen, scopul persoanelor implicate fiind comercializarea la negru pe pieţele de desfacere din ţara noastră, cât mai ales pe cele din vestul Europei, unde preţul unui pachet de ţigări este de patru ori mai mare decât în România.
Din cazuistica înregistrată, s-a constatat că traficanţii proveneau, preponderent, din România, Ucraina şi R. Moldova, dar şi din alte state precum: Turcia, Rusia, Bulgaria, Serbia, Grecia, Ungaria etc. Cele mai traficate mărci de ţigări au fost Saint George, Marble, Monte Carlo, Ronson, LM, Marlboro etc. iar pe frontiere, cele mai ?active? din punct de vedere al încercărilor de introducere a ţigărilor în Romania au fost cele de Est, Nord şi Sud-Vest.
De unde provin ţigările confiscate?
La frontiera de Est – au fost predominante ţigările de origine din R. Moldova, introducerea acestora în ţară fiind realizată prin punctele de frontieră, fie în cantităţi mari, în mijloace de transport special amenajate, fie în cantităţi mici – încadrate plafonului vamal – de către persoane fizice.
La frontiera de Nord – au fost predominante ţigările de origine ucraineana, traficanţii – organizaţi în adevărate grupuri infracţionale, cu segmente în străinatate, la frontieră şi în interiorul ţării – încercând trecerea pachetelor de ţigări (baxuri) peste frontiera verde, noaptea.
În judeţele din Sud-Vestul ţării – au fost descoperite, în general, ţigări de calitate medie şi superioară, achiziţionate din magazinele duty-free şi transportate peste frontieră, în cantităţi mici, de persoane fizice.
O altă metodă folosită de traficanţi, a constat în ascunderea în automarfare printre mărfurile transportate de persoane juridice, a unor însemnate cantităţi de ţigări de contrabandă (metoda „capac”) sau chiar prin modificarea mijloacelor de transport, respectiv crearea unor spaţii special amenajate. Această metodă a fost uzitată în mod special, la ieşirea din ţară pe frontiera de Vest, dar şi la intrare, la graniţa sud-vestică şi estică.
SURSA: Mediafax