Țigările „light”, interzise în America

O lege americană ce interzice vânzarea de ţigarete denumite 'light' a intrat în vigoare marţi, dar unele grupuri antifumat afirmă că industria de tutun ocoleşte legea utilizând coduri-culori pe ambalaje.Legea, promulgată anul trecut de preşedintele Barack Obama, este prima ce reglementează consumul de tutun şi interzice începând de marţi folosirea termenilor "light", "mild" sau "low", ce l-ar putea face pe consumator să creadă că ţigaretele nu sunt nocive.Dar înlocuirea insc

O lege americană ce interzice vânzarea de ţigarete denumite ‘light’ a intrat în vigoare marţi, dar unele grupuri antifumat afirmă că industria de tutun ocoleşte legea utilizând coduri-culori pe ambalaje.

Legea, promulgată anul trecut de preşedintele Barack Obama, este prima ce reglementează consumul de tutun şi interzice începând de marţi folosirea termenilor „light”, „mild” sau „low”, ce l-ar putea face pe consumator să creadă că ţigaretele nu sunt nocive.

Dar înlocuirea inscripţiilor „light” prin cuvintele „gold” sau „silver” continuă să inducă în eroare consumatorul, consideră unii, menţionează AFP.

„Industria de tutun a găsit noi mijloace pentru a continua să practice comercializarea sa mincinoasă şi a ocoli noile reglementări’, afirmă Charles Connor, preşedinte al Asociaţiei americane de plămâni, ce luptă contra maladiilor pulmonare, dintre care cancerul.

Producătorii de ţigări nu au voie să sponsorizeze evenimente culturale

„Industria de tutun trebuie să interzică cuvintele „light” de pe ambalajele lor şi cu toate acestea, ei i-au anunţat deja pe consumatorii lor că dacă ei vor să cumpere ţigarete light, nu au decât să caute ambalajele în culoare specifică, de exemplu culoarea aurie”, se declară dezolat Connor.

Alte măsuri antitutun au intrat de asemenea în vigoare marţi. Noile reglementări interzic companiilor din industria de tutun să sponsorizeze evenimente sportive, muzicale sau culturale, restrângând distribuirea de eşantioane gratuite şi interzicând vânzarea de ţigarete şi tutun celor sub 18 ani.

Odată cu intrarea în vigoare a acestei noi legi, „autoritatea sanitară americană, Food and Drug Administration, s-a declarat foarte satisfăcută, deşi mai sunt încă multe lucruri de făcut pentru ameliorarea sănătăţii publice printr-o reglementare eficientă a tutunului”, a declarat directoarea acestei administraţii Margaret Hamburg.

SURSA: Agerpres