La inceputul lunii august 1999, ministrul agriculturii, Ioan Avram Muresan, a schimbat peste noapte conducerea SNTR. In locul managerului general Adrian Anghel Popescu, impins sa-si dea demisia, este numit Danut Marcel Cornea, fost administrator al societatii producatoare de damigene SC Basti SA din Ploiesti. Este numit si un administrator unic, Nicolaus Hotea, cetatean de origine germana. Cum au ajuns acesti ilustri necunoscuti la conducerea unei foste regii, o vaca buna de muls, ne spune chiar
La inceputul lunii august 1999, ministrul agriculturii, Ioan Avram Muresan, a schimbat peste noapte conducerea SNTR. In locul managerului general Adrian Anghel Popescu, impins sa-si dea demisia, este numit Danut Marcel Cornea, fost administrator al societatii producatoare de damigene SC Basti SA din Ploiesti. Este numit si un administrator unic, Nicolaus Hotea, cetatean de origine germana. Cum au ajuns acesti ilustri necunoscuti la conducerea unei foste regii, o vaca buna de muls, ne spune chiar directorul Cornea: „Se dorea un om din afara. Mai intai am fost numit in consiliul de administratie, si apoi am fost numit director general. Prin Ministerul Agriculturii am venit”. Intrebat direct daca l-a adus Muresan, Cornea n-a negat. Administratorul Nicolaus Hotea, de origine roman din Baia Mare, dar de cetatenie german, a fost adus tot de ministrul Muresan. Ca fosti colegi de scoala, ministrul agriculturii a vrut sa dea o mana de ajutor unui prieten vechi. „Hotea are o firma de consultanta in Germania. Dupa privatizarea SNTR, el vrea sa-si deschida o firma de consultanta si in Romania, iar prin administrarea SNTR sa-si faca un renume”, ne mai spune Danut Marcel Cornea.
Noua conducerea a SNTR este acuzata de catre o parte dintre distribuitori de favorizarea unei singure societati prin crearea unui monopol in domeniul distributiei tigarilor cu marca SNTR. Este vorba despre contractele incheiate cu SC Itul Distribution Company SRL din Alba Iulia, ce reprezinta in opinia unor distribuitori un act de concentrare economica, neavizata de Consiliul Concurentei.
La numai cateva zile de la ocuparea postului de director general, Cornea reziliaza contractele de distributie cu cateva societati si incheie, la 19 august 1999, altele cu SC Itul Distribution Company SRL din Alba Iulia, societate proaspat infiintata. Aceasta firma are ca actionari principali pe Franti Itul si Coch Horia Cristian, nimeni altii decat actionarii firmelor Trans Gerrom – distribuitor pentru judetele Alba, Bistrita Nasaud, Cluj, Sibiu, Iasi si Vaslui – si Horcrist Serv, distribuitor pentru judetele Brasov si Covasna.
Pentru mentinerea contractelor de distributie se percepeau comisioane de 100 milioane lei, plus 1,75% din valoarea acestuia, reiese din declaratiilor scrise de o mare parte din distribuitorii ale caror contracte au fost reziliate. Potrivit acestor declaratii, cei care pretindeau aceste sume sunt chiar Franti Itul si Coch Horia Cristian, afirmand ca banii sunt destinati consilierului ministrului Muresan, Eugen Clinciu. Despre aceste comisioane, directorul Cornea spune ca nu are habar. „Oamenii spun, dar trebuie probat. Aceasta campanie a inceput in urma cu cateva luni, iar in spatele ei cred ca se afla o parte dintre cei afectati”, ne-a declarat Cornea. Solicitat sa raspunda acuzatiilor ce li se aduc oamenilor din echipa sa, ministrul Muresan a refuzat sa raspunda.
In urma numeroaselor sesizari ajunse chiar si pe masa primului-ministru, Consiliul Concurentei a declansat o ampla ancheta privind contractele de distributie incheiate de noua conducerea a SNTR, ancheta ce se afla acum in plina desfasurare.