Consilierul-şef guvernamental pe probleme de combatere a consumului şi traficului de droguri în Marea Britanie atrage guvernului britanic atenţia asupra studiilor ştiinţifice care arată că droguri precum ecstasy, LSD sau canabis sunt mai puţin periculoase decât alcoolul sau ţigările
Profesorul David Nutt, preşedintele Consiului Consultativ care recomandă reglementarea şi clasificarea medicamentelor, atacă decizia guvernului britanic de a introduce canabisul în clasa de droguri B. El îl acuză pe fostul secretar de interne care a avut această iniţiativă, Jaqui Smith, că distorsionează şi desconsideră cercetarea ştiinţifică în domeniu.
Nutt subliniază că marijuana prezintă un risc minor de dereglări psihice. Cele mai riscante droguri sunt cocaina, heroina, barbituricele şi metadona, urmate de alcool, al cincilea cel mai periculos din lume, care poate fi achiziţionat de la orice supermarket. Mai mult, acesta a declarat că tutunul este pe locul nouă în topul celor mai periculoase droguri, în faţa unor substanţe precum cannabis, pe locul unsprezece în top, LSD (pe locul paisprezece) sau Ecstasy (pe locul optsprezece).
Legislaţia sfidează dovezile ştiinţifice
“Nu spune nimeni că drogurile nu fac rău. Problema fundamentală este cât de periculoase sunt drogurile ilegale în comparaţie cu cele neclasificate. Avem nevoie de o discuţie deschisă bazată pe dovezi ştiinţifice şi o dezbatere matură asupra rolului legislaţiei în interzicerea anumitor tipuri de substanţe în favoarea altora.
Profesorul a atacat “separarea artificială” a ţigărilor şi alcoolului de celelalte droguri care au fost scoase din lege în cadrul unei conferinţe la King’s College. “În ultimii ani, politica de clasificare a drogurilor a devenit foarte complexă şi politizată. În general, consumul de canabis nu duce la apariţia unor probleme grave de sănătate, iar riscul de îmbolnavire al consumatorilor de canabis este incomparabil mai mic decât riscul fumătorilor de tutun care dezvoltă o arie complexă de afecţiuni cardio-respiratorii şi cancer pulmonar”, explică profesorul.
Tinerii vor experimenta întotdeauna cu substanţe noi şi periculoase iar prioritatea guvernului nu trebuie să fie aceea de a-i băga în închisoare, ci de a lua măsuri pentru a-i proteja de eventualele pericole, susţine profesorul. “Trebuie să le oferim informaţii mai exacte şi credibile. Dar dacă vă imaginaţi că dacă ii speriaţi o să renunţe la droguri, vă înşelaţi”, a mai adăugat.