Călin Georgescu, cu „mâinile curate”? Oficialii TikTok au mărturisit că, în luna septembrie, au înlăturat o rețea care viza publicul care vorbește limba română, dar nu o leagă de niciun candidat la alegerile prezidențiale din România.
Misterul „Călin Georgescu și TikTok-ul” rămâne nedezlușit
Paginademedia.ro a trimis mai multe întrebări către TikTok după alegerile prezidențiale de duminică, inclusiv o captură de ecran cu o postare care conținea un fals sondaj de opinie, în care Călin Georgescu era pe primul loc cu 67% din voturi.
Reprezentanții TikTok spun că au observat mișcări suspecte încă din luna septembrie, dar nu au oferit detalii suplimentare și nu au asociat rețeaua respectivă cu niciun candidat. Conform unui oficial TikTok, în raportul din luna septembrie, compania chineză a demontat o rețea care targeta publicul vorbitor de limba română, dar nu au găsit dovezi că această rețea ar fi fost legată de campania actuală pentru alegerile prezidențiale.
În rest, oficialii TikTok nu au oferit prea multe explicații clare, ci au subliniat că rețeaua online nu a fost folosită doar de Călin Georgescu. Au dat exemple și de alți candidați care au fost activi pe TikTok, dar nu au menționat date despre activitatea lui Călin Georgescu.
Ei au precizat că acesta nu a fost prezent doar pe TikTok, ci și pe alte rețele sociale și că au fost foarte atenți la comportamentele înșelătoare care ar putea afecta procesele civice.
„În raportul nostru din septembrie, am făcut public că am demontat o reţea care targeta audienţa în limba română, însă nu avem dovezi care să sugereze că această reţea este legată de actuala campanie pentru preşedinţie. (…)
Călin Georgescu şi-a făcut campanie pe mai multe platforme, şi este deopotrivă inexact şi înşelător să atribui activitatea doar platformei TikTok”, afirmă reprezentanţii reţelei sociale.
TikTok nu poate face afirmații precise despre postările și conturile care-l susțin pe Călin Georgescu
Referitor la întrebările trimise de Paginademedia.ro, TikTok a menționat că nu poate face afirmații precise despre postările și conturile care susțin candidatul independent, însă a oferit linkuri către conturile altor candidați pe TikTok. De asemenea, au adus exemple de prezență a lui Georgescu pe alte platforme, precum YouTube, Facebook și Instagram, și au subliniat că activitatea sa nu s-a limitat doar la TikTok.
TikTok a răspuns la mai multe întrebări legate de campaniile politice pe platforma lor, subliniind câteva puncte cheie. Au spus că sunt foarte atenți la comportamentele înșelătoare care ar putea afecta procesele civice și că lucrează intens pentru a identifica și elimina operațiunile de influență ascunsă. De asemenea, au precizat că în raportul din septembrie au anunțat că au înlăturat o rețea care targeta publicul vorbitor de limba română, dar nu au găsit dovezi care să sugereze o legătură cu campania prezidențială.
TikTok interzice promovarea politică plătită
Utilizatorii TikTok nu trebuie să fie verificați pentru a-și exprima opiniile politice și că sprijinul pentru candidați este un comportament frecvent pe platformă, inclusiv în timpul alegerilor din întreaga lume. În ceea ce privește regulile comunității, aceștia interzic promovarea politică plătită, publicitatea politică și strângerea de fonduri de către politicieni sau partide, eliminând conturile care încalcă aceste reguli.
Despre Călin Georgescu, TikTok a spus că contul său este supus aceleași reglementări ca toate conturile candidaților și că protejează integritatea alegerilor prin prevenirea răspândirii de conținut dăunător și prin conectarea comunității la informații autorizate.
În acest sens, TikTok a lansat în România, în luna noiembrie, un Centru Electoral în aplicație, în parteneriat cu Comisia Electorală. De asemenea, au inițiat o campanie cu ONG-ul local Funky Citizens pentru a educa utilizatorii români despre cum să recunoască dezinformarea.