TikTok, aplicația de video-sharing deținută de grupul chinez ByteDance, contestă decretul președintelui Donald Trump de a le interzice operațiunile din SUA.
Conform unei postări pe blog, compania a argumentat că această interdicție îi împiedică dreptul la un proces echitabil, lucru garantat de al cincilea amendament al Constituției SUA, relatează CNBC.
De asemenea, TikTok a mai spus că decretul președintelui american ignoră eforturile companiei de a dovedi că nu transmite date guvernului chinez și nu prezintă un risc de securitate națională pentru SUA.
„Nu tratăm cu uşurinţă procesul împotriva guvernului, dar considerăm că nu avem altă soluţie decât să luăm măsuri pentru a ne proteja drepturile şi drepturile comunităţii şi ale angajaţilor. În condiţiile în care decretul ameninţă să ne interzică opraţiunile din SUA, eliminând crearea a 10.000 de locuri de muncă americane şi afectând în mod ireparabil milioane de americani care apelează la această aplicaţiei pentru divertisment, comunicare şi mijloace de trai legale, vitale în special în timpul panemiei, pur şi simplu nu avem de ales”, a explicat TikTok.
TikTok, acuzată că fură datele utilizatorilor de Donald Trump
Amintim că, Donald Trump a interzis la începutul lunii companiilor americane orice tranzacţie cu aplicaţia video şi cu proprietarul său chinez ByteDance.
De asemenea, în data de 14 august Donald Trump a emis un alt decret conform căruia TikTok are la dispoziţie 90 de zile pentru a-şi vinde operaţiunile din SUA, în caz contrar nu va mai putea continua să funcţioneze în Statele Unite.
Potrivit surselor, ByteDance a făcut progrese în discuţiile cu mai mulţi cumpărători potenţiali ai operaţiunilor din SUA ale reţelei TikTok, printre care se numără Microsoft şi Oracle. Este posibil şi ca unii din investitorii americani de la ByteDance să se alăture ofertei câştigătoare.
Reţeaua TikTok este foarte utilizată de tinerii cu vârsta de 15-25 de ani şi are aproximativ un miliard de utilizatori în întreaga lume. Preşedintele american Donald Trump acuză platforma de luni de zile că fură date ale utilizatorii americani în beneficiul regimului de la Beijing, fără a aduce însă dovezi.