Platforma TikTok, dată în judecată de 13 state ale SUA și Districtul Columbia

Procesele intentate în mod separat în New York, California, Districtul Columbia și alte 11 state amplifică disputa juridică dintre TikTok, companie deținută de China, și autoritățile de reglementare din Statele Unite. Aceste acțiuni legale solicită impunerea de noi sancțiuni financiare împotriva platformei.

Statele acuză TikTok că utilizează intenționat un software conceput pentru a crea dependență, având scopul de a determina copiii să petreacă cât mai mult timp pe platformă. De asemenea, susțin că TikTok prezintă în mod eronat eficiența moderării conținutului disponibil pe aplicație.

”TikTok cultivă dependenţa de reţelele sociale pentru a creşte profiturile corporative”, a declarat Rob Bonta, procurorul general din California, într-un comunicat.

Acesta a adăugat că ”TikTok vizează în mod intenţionat copiii, deoarece ştiu că copiii nu au încă apărarea sau capacitatea de a crea limite sănătoase în jurul conţinutului care provoacă dependenţă.”

Statele susțin că TikTok urmărește să maximizeze timpul petrecut de utilizatori pe aplicație, cu scopul de a-i ținti cu reclame personalizate, notează Reuters.

”Tinerii au probleme de sănătate mintală din cauza platformelor de socializare precum TikTok, care creează dependenţă”, a declarat Letitia James, procurorul general din New York.

Platforma de socializare a transmis marți că respinge complet acuzațiile, menționând că „multe dintre ele sunt inexacte și înșelătoare”. Compania și-a exprimat dezamăgirea că statele au ales să deschidă procese în loc să colaboreze pentru a găsi „soluții constructive la provocările industriei”.

Platforma de socializare a fost comparată cu un club de striptease virtual

TikTok a subliniat că oferă funcții de siguranță, inclusiv limite implicite pentru timpul petrecut pe ecran și setări de confidențialitate prestabilite pentru utilizatorii sub 16 ani. În plus, procurorul general din Washington D.C., Brian Schwalb, a acuzat platforma că operează o afacere de transfer de bani fără licență prin funcțiile de streaming live și monedă virtuală.

„Platforma TikTok este periculoasă prin design. Este un produs intenţionat care dă dependenţă, care este conceput pentru a-i face pe tineri dependenţi de ecranele lor”, a spus Schwalb într-un interviu.

”CLUB DE STRIPTEASE VIRTUAL FĂRĂ RESTRICŢII DE VÂSTĂ”.

Procesul intentat în Washington a acuzat TikTok de facilitarea exploatării sexuale a minorilor, susținând că funcțiile de flux live și moneda virtuală ale platformei „funcționează ca un club de striptease virtual, fără restricții de vârstă”.

Marți, statele Illinois, Kentucky, Louisiana, Massachusetts, Mississippi, New Jersey, Carolina de Nord, Oregon, Carolina de Sud, Vermont și statul Washington au inițiat, de asemenea, acțiuni în instanță împotriva companiei.