Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, a vorbit, vineri, 9 februarie, despre TikTok. Potrivit ministrului, angajații statului ar trebui să evite instalarea acestei aplicații și să se dedice, în timpul programului, muncii pentru care sunt plătiți de stat.
Bogdan Ivan nu vrea ca TikTok să fie folosit de angajații statului
Potrivit lui Bogdan Ivan, ar fi oportun ca funcționarii statului să evite instalarea aplicației TikTok pe dispozitivele lor de lucru. Aceasta rămâne însă o recomandare și nu o măsură obligatorie, în prezent, a precizat el vineri, 9 februarie.
În timpul unei emisiuni televizate, ministrul a fost chestionat cu privire la o posibilă interdicție a aplicației TikTok pe dispozitivele utilizate de funcționarii din sectorul public.
Ivan a menționat că, din punctul său de vedere, funcționarii care lucrează pentru stat ar trebui să se concentreze pe munca lor în timpul programului de lucru. El le recomandă să se abțină de la instalarea aplicației TikTok pe dispozitivele personale.
Ministrul a subliniat că a făcut această recomandare colegilor săi, având în vedere recomandările Consiliului pentru Securitate Cibernetică.
Ivan a adăugat că oamenii sunt liberi să facă ce vor. Totuși, în ceea ce privește funcționarii statului și dispozitivele pe care lucrează, ar fi bine să evite instalarea acestei aplicații.
„Dacă mă întrebaţi pe mine, cred că funcţionarii care lucrează la stat ar trebui în cele 8 ore să stea să muncească pentru statul român, pentru ce sunt plătiţi. (…)
Este o recomandare pe care am făcut-o şi eu colegilor mei, să nu îşi instaleze pe dispozitivele personale, din motive foarte clare, pentru că în momentul de faţă avem această recomandare a Consiliului pentru Securitate Cibernetică. (…)
Oamenii pot să facă tot ce îşi doresc pentru că trăim într-o societate liberă. Din punct de vedere al funcţionarilor statului, al dispozitivelor pe care lucrează, eu cred că ar fi bine să nu îşi instaleze această aplicaţie”, a mai declarat ministrul Bogdan Ivan.
Ministrul a vorbit și despre legea împotriva materialelor tip „deepfake”
Potrivit lui Bogdan Ivan, în prezent, Parlamentul discută o lege care să reglementeze materialele de tip „deepfake” generate de Inteligența Artificială.
Ministrul se așteaptă ca această lege să fie adoptată până în luna aprilie. Oficialul a subliniat că persoanele implicate în crearea sau distribuirea astfel de conținuturi pot fi pedepsite, inclusiv cu închisoarea pentru o perioadă de până la 2 ani.
„Încă de anul trecut am demarat strategia României de Inteligență Artificială, am cu colegii din Parlament o lege împotriva deepfake, care vine cu niște reglementări foarte clare pentru acele persoane sau companii sau alte entități care generează conținut AI fals.
În mod normal va trebui votată în cel mai scurt timp, pentru că este în dezbatere la Camera Deputaților, urmează să fie pusă pe OZ. Până în aprilie o să avem această lege.
Vine cu amenzi pentru cei care produc conținut deepfake și pentru cei între 600 și 90.000 de lei aici, iar în situația în care o instanță de judecată din România constată că vorbim despre o încălcare foarte gravă a legii, atunci acele persoane care au inițiat astfel de conținut pot să ajungă inclusiv la pedepse cu închisoare până la 2 ani”, a declarat ministrul Digitalizării, pentru Digi24.