TikTok neagă că l-ar fi ajutat pe Călin Georgescu: Toți candidații au fost tratați egal

TikTok

SURSA FOTO: Dreamstime

Reprezentanții TikTok au fost chemați în fața Parlamentului European (PE) pentru a răspunde acuzațiilor de influențare a alegerilor prezidențiale din România. Reprezentanții platformei susțin că au aplicat aceleași reguli pentru toți candidații și că au luat măsuri drastice împotriva dezinformării.

TikTok, sub lupă la Bruxelles: Directorii platformei explică măsurile anti-dezinformare în fața Parlamentului European

Directorii TikTok s-au aflat în fața parlamentarilor europeni, marți, 3 decembrie 2024, în cadrul unei sesiuni intense a Comisiei pentru Piața Internă și Protecția Consumatorilor, unde au fost puși la zid în legătură cu impactul platformei asupra alegerilor prezidențiale din România și riscurile legate de dezinformare.

Caroline Greer, principalul lobbyist, și Brie Pegum, directorul global pentru producție, autenticitate și transparență, au avut misiunea dificilă de a demonstra cum TikTok respectă legislația europeană privind serviciile digitale (DSA), care a intrat în vigoare pe 17 februarie 2024.

În fața întrebărilor picante ale europarlamentarilor, reprezentanții TikTok au subliniat că platforma ia foarte în serios securitatea și autenticitatea experienței utilizatorilor. Brie Pegum a detaliat măsurile luate pentru combaterea conturilor false și a dezinformării:

„Am înlăturat 66.000 de conturi false și am blocat 260.000 de mesaje spam. De asemenea, am destructurat rețele de conturi care pretindeau a fi politicieni, vizând publicul din România,” a declarat Brie Pegum, evidențiind recentul succes în a opri o rețea de 78 de conturi care încercau să manipuleze alegătorii români.

TikTok este acuzată de implicare în influențarea alegerilor prezidențiale din România

Dezvăluirile din cadrul ședinței vin în contextul în care TikTok este acuzată de implicare în influențarea alegerilor prezidențiale din România, iar Comisia Europeană (CE) a cerut clarificări privind impactul sistemelor de recomandare și accesul terților la datele utilizatorilor.

În plus, s-a discutat despre măsurile platformei chinezești pentru a proteja pluralismul media și a garanta un discurs civil neafectat de manipulări externe.

TikTok respinge acuzațiile de favoritism în alegerile prezidențiale din România: „Toți candidații au fost tratați la fel”

TikTok a ieșit din nou în fața Parlamentului European pentru a respinge acuzațiile conform cărora ar fi favorizat candidatul Călin Georgescu în cadrul alegerilor prezidențiale din România.

„Am luat măsuri stricte pentru a asigura o gestionare echitabilă a conținutului politic pe platforma noastră. Toți candidații au fost tratați la fel, fără diferențiere. În ultimele luni TikTok a luat măsuri drastice, blocând numeroase rețele de conținut politic ilicit.  Una dintre aceste rețele îl susținea pe Georgescu, dar avea mult mai puțini urmăritori decât cele care promovau alți candidați”, a explicat Brie Pegum.

TikTok a eliminat peste 66.000 de conturi false din România, inclusiv milioane de „like-uri” și urmăritori falsi.

„Am acționat neîncetat pentru a combate dezinformarea și pentru a asigura un comportament autentic pe platformă”, a adăugat ea.

Caroline Greer, directoarea pentru Politici Publice și Relații Guvernamentale a TikTok, a vorbit și despre procesele interne aplicate în timpul alegerilor din România.

„Am colaborat cu autoritățile române, inclusiv cu partidele politice și autoritatea electorală, pentru a proteja integritatea alegerilor”, a spus aceasta.

Totuși, răspunsurile oferite nu au reușit să convingă complet eurodeputații. Europarlamentarii au anunțat că vor continua să cerceteze mai departe posibilitatea de a trimite întrebări suplimentare platformei.

În acest context, platforma chinezească rămâne sub presiune, iar viitorul său în Europa depinde de modul în care va reuși să gestioneze provocările legate de manipularea informațiilor și integritatea proceselor electorale.