Comisia Europeană urmează să prezinte până în aprilie concluziile analizei asupra posibilei încălcări a Actului legislativ privind serviciile digitale (DSA) de către TikTok. Ancheta vizează obligația platformei de a evalua și atenua riscurile sistemice privind integritatea alegerilor, în special în contextul scrutinului prezidențial din România.

Eurodeputatul Victor Negrescu a subliniat importanța transparenței în acest proces și necesitatea ca autoritățile române să facă publice date relevante.

Comisia Europeană va publica un raport privind TikTok în aprilie 

În decembrie 2024, Comisia Europeană a deschis o procedură oficială împotriva TikTok pentru posibile încălcări ale DSA. Principala preocupare este impactul platformei asupra procesului electoral din România și riscul de manipulare a opiniei publice prin intermediul rețelelor sociale.

Comisia a colectat probe prin cereri de informații, monitorizare și inspecții. De asemenea, pe 5 decembrie 2025, a emis un ordin de păstrare a datelor, obligând TikTok să arhiveze informațiile relevante privind influența asupra alegerilor din statele UE între 24 noiembrie 2024 și 31 martie 2025.

Victor Negrescu a anunțat că raportul Comisiei va fi publicat până în aprilie și a subliniat importanța unui proces riguros și transparent.

„Am înţeles de la reprezentanţii Comisiei Europene că urmează să prezinte aceste rezultate până în luna aprilie. Contează foarte mult cum arată acel raport, ce detalii va conţine, cât de precis este. Aş vrea să fie un proces bine elaborat şi, de ce nu, cât mai repede să avem rezultatele acelei analize, şi acea analiză să nu se refere doar la implementarea directivelor europene, ci efectiv la modul în care opinia publică şi reţelele sociale au fost influenţate”, a spus Victor Negrescu, care este şi vicepreşedinte al Parlamentului European.

Comisia Europeana
SURSA FOTO: Dreamstime

Reacții și inițiative europene

În luna martie, Negrescu va organiza o dezbatere la Parlamentul European cu reprezentanții sectorului digital românesc și comisarul european responsabil. Acest eveniment ar putea oferi primele detalii despre investigația inițiată de Comisia Europeană.

El a salutat și inițiativa guvernului francez, care a oferit date suplimentare privind influența rețelelor sociale asupra alegerilor din România. Totodată, a îndemnat autoritățile române să urmeze acest exemplu și să publice informațiile pe care le dețin.

„Invit autorităţile competente de la noi din ţară să prezinte public, cât mai repede, datele pe care le au. Avem un model, modelul francez, avem şi modelul din Republica Moldova şi nu cred că este foarte complicat să facem la fel, pentru că oamenii au nevoie să cunoască toate aceste detalii pentru a-şi recăpăta încrederea în instituţiile statului. Sunt încrezător că există informaţii, însă cred că, rapid, toate aceste lucruri trebuie să fie prezentate public, cu exemple concrete, în aşa fel încât realitatea să fie cunoscută de toţi”, a mai spus eurodeputatul social-democrat.