TikTok va fi interzis complet în SUA
Senatul SUA a dat undă verde unui proiect de lege care ar putea conduce la interzicerea aplicației chinezești TikTok. Legea propusă oferă companiei ByteDance, care deține aplicația respectivă, un termen de nouă luni pentru a-și vinde acțiunile. În absența unei vânzări, TikTok va fi interzis în Statele Unite ale Americii.
Proiectul de lege va fi trimis președintelui SUA, Joe Biden, pentru aprobare. A indicat că va semna legea imediat după ce va ajunge pe masa sa.
Preocupările cu privire la posibilitatea ca datele a milioane de americani să fie accesate de regimul comunist din China au generat aceste inițiative din partea Congresului SUA pentru a desprinde TikTok de proprietarii chinezi.
„Timp de ani de zile am permis Partidului Comunist Chinez să controleze una dintre cele mai populare aplicații din America, iar asta a fost periculos. O nouă lege va obliga proprietarul chinez să vândă aplicația. E o mișcare bună pentru America”, a declarat senatorul republican Marco Rubio, conform BBC.
Această inițiativă face parte dintr-un set de patru propuneri legislative, care include și asistența militară pentru Ucraina, Israel, Taiwan și alte state partenere ale SUA din regiunea Indo-Pacific. Propunerea a primit un sprijin extins și bipartisan în Senatul SUA. 79 de voturi PRO și doar 18 voturi CONTRA.
Guvernul de la Beijing va contracara o astfel de măsură
În prezent, ByteDance nu are o strategie în legătură cu această decizie a autorităților americane. Experții consideră că această procedură ar putea dura câțiva ani.
Înainte, compania chinezească a zis că va rezista oricărei încercări de a o forța să-și vândă acțiunile TikTok. Dacă SUA vor reuși să impună vânzarea acțiunilor, un astfel de acord va necesită și aprobarea autorităților chineze. Totuși, Guvernul de la Beijing a afirmat că va contracara o astfel de măsură.
Săptămâna trecută, ByteDance spunea că legea va „încălca dreptul la liberă exprimare al 170 de milioane de americani, va afecta șapte milioane de afaceri și va închide o platformă care aduce anual 24 de miliarde de dolari economiei SUA”.
CEO-ul TikTok, Shou Zi Chew, spunea, luna trecută, că firma va face tot posibilul, inclusiv prin „exercitarea drepturilor sale”, pentru a proteja platforma. A fost audiat de Congresul SUA pe această temă de două ori în mai puțin de un an. A încercat să minimalizeze legăturile aplicației, precum și ale sale, cu autoritățile chineze în cadrul acestor întâlniri.