TikTok a anunțat miercuri că fiecare utilizator cu vârsta mai mică de 18 ani va avea în curând o limită zilnică de timp de utilizare a ecranului de o oră. Totuși, utilizatorii adolescenți vor putea dezactiva această nouă setare implicită, care va fi implementată în următoarele săptămâni.
Chiar și așa, schimbarea funcției ar putea susține bunăstarea digitală a utilizatorilor mai tineri, notează CNN.
Utilizatorii vor fi nevoiți să introducă un cod de acces dacă limita este atinsă
În cazul în care limita de 60 de minute este atinsă, utilizatorii vor fi nevoiți să introducă un cod de acces, ceea ce le va cere să ia o decizie activă de a prelungi timpul petrecut răsfoind videoclipuri în aplicație.
Trebuie menționat că măsura vine după ce TikTok și alte platforme de socializare s-au confruntat ani de zile cu o analiză amănunțită a impactului pe care îl au asupra tinerilor utilizatori, inclusiv a potențialului lor de a-i conduce pe adolescenți în găuri de iepure dăunătoare.
TikTok se confruntă, de asemenea, cu o presiune tot mai mare din partea Washingtonului în legătură cu preocupările legate de securitate din cauza legăturilor sale cu China prin intermediul companiei-mamă Bytedance, inclusiv cu discuții reînnoite despre o posibilă interzicere în SUA a aplicației video de scurt metraj, scrie sursa menționată.
Părinții vor putea să filtreze videoclipurile
Cormac Keenan, responsabilul pentru încredere și siguranță al TikTok, a declarat că firma a consultat cercetători și experți de la Digital Wellness Lab din cadrul Boston Children’s Hospital atunci când a decis limitele de timp care să fie stabilite pentru utilizatorii adolescenți.
„Deși nu există o poziție aprobată în mod colectiv cu privire la cât de mult timp petrecut în fața ecranului este „prea mult”, sau chiar la impactul timpului petrecut în fața ecranului în general, recunoaștem că adolescenții au nevoie, de obicei, de un sprijin suplimentar pe măsură ce încep să exploreze lumea online în mod independent”, a scris Keenan într-o postare pe blog.
Keenan a adăugat că, în cazul în care un adolescent decide să dezactiveze această nouă limită implicită și petrece mai mult de 100 de minute pe zi pe TikTok, i se va solicita să își stabilească o limită zilnică de timp petrecut în fața ecranului.
„În prima noastră lună de testare, această abordare a crescut utilizarea instrumentelor noastre de gestionare a timpului petrecut în fața ecranului cu 234%”, a scris Keenan.
Totodată, Keenan a anunțat unele actualizări ale funcției „Family Pairing” a aplicației, care permite unui părinte sau unei persoane care se ocupă de copii să își lege contul TikTok de cel al adolescentului lor și să stabilească controale.
Părinții vor putea să filtreze videoclipurile cu cuvinte sau hashtag-uri pe care nu doresc să apară în feed-ul adolescentului lor, să stabilească o limită zilnică personalizată de timp de ecran pentru adolescentul lor și să stabilească un program personalizat pentru a dezactiva notificările TikTok trimise adolescentului lor.