Tim Cook, cel care în luna august a anului trecut a devenit directorul executiv al celei mai mari companii din lume după valoarea de piaţă, a declarat cei 97,6 de miliarde de dolari pe care Apple i-a acumulat în lichidităţi şi investiţii au crescut cu aproape două treimi într-un an şi reprezintă "mai mult decât are nevoie o companie Apple pentru a funcţiona".

În acest sens, Tim Cook a precizat la întâlnirea anuală a acţionarilor companiei în California, că Apple poartă "discuţii active" pentru a stabili ce poate face cu banii. "Echipa de management se gândeşte intens la acest lucru", a spus el, citat de Daily Telegraph.

O parte dintre acţionari au propus ca banii să le fie returnaţi investitorilor, sub formă de dividente, idee cu care Steve Jobs nu a fost de acord în perioada în care s-a aflat la conducerea companiei. Chiar dacă s-ar ajunge la o astfel de măsură, companiei i-ar rămâne suficienţi bani pentru achiziţii.

De cealaltă parte, criticii susţin că Apple ar trebui să le mărească salariile angajaţilor din China care produc bunurile sale valoroase.

Anul trecut, guvernul american avea în Trezorerie cu 3,5 miliarde de dolari mai puţin decât Apple: 73,8 miliarde dolari, faţă de 76,2 miliarde de dolari. De asemenea, la începutul anului Apple atingea un nou record pe bursa din Statele Unite, de 400 miliarde de dolari, astfel că valoarea de piaţă a companiei a depăşit PIB-ul unor ţări precum Grecia, Austria, Argentina sau Africa de Sud.