Acest lucru se întâmplă de cele mai multe ori persoanelor care pornesc la drum, fie într-o nouă afacere, fie la un loc de muncă nou, sau care pur și simplu sunt nevoite să facă schimbări majore în viețile lor. Todată, la scurt timp vor apărea comparațiile cu ceilalți, scăderea stimei de sine, sau chiar un stres constant pentru a ne ridica la anumite așteptări, de cele mai multe ori acestea fiind doar în mintea noastră.
În cazul antreprenorilor care sunt la început de drum, timiditatea joacă un rol esențial în dezvoltarea lor pe plan profesional.
În momentul în care o persoană ia hotărârea de a începe un business nou, nivelul stresului va crește semnificativ, iar în cazul în care nu există suficientă determinare și o cunoaștere pe larg a tuturor pașilor, vor exista probleme mari în gestionarea presiunii.
Deși vor exista multe persoane în jur de la care se pot acapara informații, de cele mai multe ori, tinerii antreprenori devin timizi, ba chiar se subapreciază constant, devenind pesimiști cu privire la o reușită a business-ului lor și renunță să mai ia în calcul sfaturile celor avansați.
În momentul în care apart astfel de presiuni este foarte important să ne reamintim motivele pentru care am ales să dăm curs ideii noastre și care sunt de fapt așteptările noastre, atât de la afacere, cât și de la viața noastră pe plan îndepărtat.
Pentru a reuși într-un business, primul lucru pe care un tânăr antreprenor trebiue să îl facă este eliminarea timidității. De cele mai multe ori, timiditatea îl poate ține pe loc și totodată le poate da senzația celor din jur că nu este într-adevăr sigur de ideea pe care o are. Astfel, în cazul în care vrem să obținem succesul, este nevoie să pornim mândri pe acest drum.
Ți se potrivește cu adevărat?
Atunci când începem un business trebuie să luăm în calcul dacă acesta ni se potrvește și ne definește ca persoane. Odată ce un lucru te definește, va fi mult mai ușor de gestionat și totul va fi făcut răbdare și pasiune.
Un alt lucru foarte important este consultarea cu persoanele care lucrează în acest domeniu. De cele mai multe ori tindem să fim timizi atunci când cerem informații sau când vrem să legăm un parteneriat, iar acest lucru nu ne va aduce niciun beneficiu, ba chiar ne va face să stagnăm.
Cel mai important este să ții capul sus. Să fii capabil să vorbești cu persoanele din jur cu mândrie, să obții informațiile dorite și să fii sigur de ceea ce vrei să acaparezi. Oamenii simt tensiunea, frica, timiditatea, iar acest lucru îi poate face pe aceștia să te perceapă într-un mod în care probabil nu ți-ai dori și nu ți-ar fi de mare ajutor.
Crezi în afacerea ta?
La începutul unui business vor exista mereu provocări. Vor exista oameni care îți vor susține ideile și oameni care vor fi oarecum sceptici cu privire la planurile tale. Astfel, din cauza timidității și a infulenței celor din jur, de multe ori vei ajunge probabil să te întrebi de ce ai început acest drum și dacă ai făcut alegerea corectă.
Pentru a nu ajunge într-o astfel de situație este foarte important să-ți stabilești toate obiectivele dinainte de a porni această afacere. Dacă tu crezi în ideea ta, dacă tu crezi în reușitele pe care le vei obține, atunci nu ai de ce să te lași influențat de părerile celor din jur și nici să ai vreo teamă cu privire la un eventual eșec.
Planurile tale sunt bine conturate? Atunci afacerea ta va fi un succes, așa că nu e loc de nicio timiditate!
3 pași siguri pentru a scăpa de timiditate
În cazul în care simți că timiditatea te oprește în a-ți atinge țelul propus sau pur și simplu simți că ești mai departe de reușită decât înainte, există trei pași importanți pentru a putea scăpa de acest sentiment:
1. Conșientizează-ți timiditatea
Timiditatea se manifestă diferit le fiecare persoană în parte, pe unii ne face să deveim mai agresivi, pe alții mai irascibili, iar pe unii mai triști.
Primul pas pentru a ne elibera de această stare este vindecarea. Mai exact, trebuie să conștientizăm ce ne declanșează de fapt starea de timiditate? Ce vrem să obținem prin această reacție? Unde vrem să ajungem de fapt? Odată ce ne conturăm răspunsurile la aceste întrebări ne va fi mai ușor să ne dăm seamă ce facem greșit.
2. Analiza factorilor declanșatori
Este foarte important să ne dăm seama când ne afectează starea de timiditate. Este vorba despre peroanele cu mai multă experiență? Este vorba despre vorbitul în public? Ne e frică să spunem ce gândim?
Odată ce ne dăm seama de aceste lucruri va fi mult mai ușor să doborâm barierele care ne stau în cale.
3. Recunoaște-ți planurile
Încearcă să îți recunoști dorințele. Este foarte important de știut faptul că rușinea este strâns legată de stima de sine. Odată ce tu crezi în reușitele tale și ai încredere în planul tău bine pus la punct, nu e loc de timiditate.
Te poți impune astfel în fața oricărei persoane ducându-ți ideile până la capăt și depășind orice fel de situație.
Vor exista într-adevăr perioade dificile la începutul unui business, dar dificil nu înseamnă neapărat ceva negativ. Mai exact, o nouă afacere te va aduce în fața unor provocări peste care trebuie să treci așa cum ai început acest drum: entuziasmat, încrezător și calculat.