Timișoara face un pas major spre modernizarea infrastructurii medicale în vestul țării

Timișoara face un pas major spre modernizarea infrastructurii medicale în vestul țării. Amplasamentul viitorului Institut Regional de Oncologie a fost predat oficial constructorului, compania Construcții Erbașu.

De săptămâna viitoare, terenul situat pe Calea Torontalului va intra în proces de curățenie, începând cu defrișarea vegetației existente și continuând cu lucrările de demolare parțială a construcției nefinalizate.

Timișoara începe construcția Institutului Regional de Oncologie

Președintele Consiliului Județean Timiș, Alfred Simonis, a subliniat importanța simbolică și practică a momentului, după decenii de stagnare și promisiuni neonorate.

Alfred Simonis a subliniat astăzi importanța predării amplasamentului firmei câștigătoare a licitației pentru realizarea Institutului Regional de Oncologie Timișoara, subliniind că locul care, timp de 30 de ani, a fost un simbol al abandonului, va deveni acum o unitate de elită pentru tratamentul cancerului din România.

După numeroase încercări eșuate, proiectul a trecut prin multiple etape de stagnare și conflicte între autoritățile locale și naționale, iar acum, lucrările vor începe cu curățarea terenului, urmată de demolări parțiale și construcția efectivă a spitalului, care va include 250 de paturi destinate pacienților oncologici.

Trei decenii de promisiuni și sabotaje, depășite

„E o ruină care este în această stare de peste 30 de ani. Au fost multe planuri, au fost mulţi care au pretins că doresc să investească în acest spital, au fost şi multe minciuni. Grupuri de interese din zona privată a spitalelor din Timişoara sau din regiunea de vest au sabotat permanent acest proiect astfel încât să nu existe un astfel de Institut Oncologic, un astfel de spital, cu astfel de dotări pe care le vom face aici.

A fost o luptă grea, lungă, o luptă pe care a început-o Dorel Săndesc (managerul Spitalului Judeţean Timişoara – n.r.). Va fi ridicat pe locul în care în urmă cu peste 30 de ani începuse construcţia unui spital municipal, însă proiectul a rămas abandonat, pe vremea când era secretar de stat în Guvernul României, un proiect la care a ţinut foarte mult, l-am preluat şi eu mai târziu. Am încercat să fac tot ce ţine omeneşte de mine, să găsesc finanţare. (…) Iată, suntem în faţa acestui moment, în care se predă amplasamentul acestui spital”, a declarat Alfred Simonis.

Proiectare în paralel cu demolarea construcției existente

În paralel cu lucrările de pregătire a terenului, compania Erbașu va demara faza de proiectare a noului spital, un proces estimat să dureze câteva luni. După finalizarea acestei etape, se va trece la demolarea parțială a construcției existente și, ulterior, la construirea propriu-zisă a institutului.

„În zilele următoare, începe defrişarea, se obţine autorizaţia de demolare, începe demolarea la partea de spital, cea înaltă. Partea de birouri, după expertiză, a relevat faptul că nu e nevoie să fie demolată. În schimb partea de spital are nevoie de alte fluxuri şi alte spaţii”, a explicat Simonis.

Finanțare de peste 230 de milioane de euro, în principal din PNRR

Investiția totală depășește 230 de milioane de euro (TVA inclus), iar finanțarea provine în principal din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Dacă termenul de 36 de luni nu va putea fi respectat, vor fi accesate alte surse, precum credite de la Banca Europeană de Investiții.

„Investiţia e de aproximativ 900 milioane de lei plus TVA, deci peste 230 de milioane de euro cu tot cu TVA. Va fi gata în 36 de luni. Banii sunt în primă fază din PNRR.

Dacă se va prelungi termenul, vom continua de acolo, dacă nu, există bani prevăzuţi din creditul BEI sau alte surse. A spus-o şi premierul României, că acest spital va fi construit”, a adăugat Simonis.

Compania Națională de Investiții va coordona proiectul pentru pacienții bolnavi de cancer

Institutul Regional de Oncologie Timișoara va deveni un centru medical de referință pentru vestul țării, cu 250 de paturi pentru spitalizare de zi, ambulatoriu, servicii de diagnosticare avansată (inclusiv imagistică, endoscopie și analize de laborator), bloc operator, terapie intensivă, radioterapie și medicină nucleară.

De asemenea, unitatea va include un centru de transplant medular, afereză de celule stem, un compartiment de urgențe oncologice, precum și facilități pentru cercetare și formare profesională.

Coordonarea întregului proiect va fi realizată de Compania Națională de Investiții, în colaborare cu autoritățile județene și compania executantă. Proiectul promite nu doar o infrastructură de ultimă generație, ci și o schimbare fundamentală în modul în care sunt tratate bolile oncologice în zona de vest a țării.