Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat joi, la Bucureşti, că în ultimii 20 de ani s-au realizat foarte multe în ceea ce priveşte consolidarea sistemului de Justiţie din România.
„S-au realizat foarte multe în 20 ani în ceea ce priveşte consolidarea sistemului de Justiţie. S-au realizat foarte multe în ultimii 11 ani de când România s-a alăturat Uniunii Europene, cu MCV în vigoare. E ca şi cum alergăm în maraton. Continuaţi să alergaţi, dar înainte! Nu încercaţi să alergaţi în direcţia opusă!”, a spus Timmermans, într-o conferinţă de presă.
El a subliniat că ambiţia Comisiei Europene este finalizarea MCV până la sfârşitul anului 2019, însă a precizat că mai sunt câteva lucruri de îndeplinit.
De asemenea, Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, consideră că „poliţia magistraturii” în România trebuie făcută de către magistraţi.
„După cum am spus interlocutorilor din Parlament, premierului, ministrului Justiţiei, eu cred cu fermitate că această poliţie a magistraturii trebuie făcută de magistraţi. Toți oamenii greșesc uneori, la fel se întamplă și în justiție. Dacă sunt oameni care fac greșeli, trebuie verificați, dar nu de politicieni sau de oameni din Guvern, ci de sistemul judiciar, ține de separarea puterilor în stat. Ca principiu, sistemul judiciar trebuie verificat de sistemul judiciar”, a afirmat Timmermans.
Întrebat de presă despre raportul ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, cu privire la revocarea procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, acesta a precizat că a văzut raportul întocmit de ministrul Justiţiei.
„Am fost informat şi am văzut raportul, dar eu nu sunt un judecător al acestei chestiuni. Nu vreau să fiu eu cel care spune că ceva este greşit, dar în principiu, dacă există acuzaţii împotriva unui magistrat, atunci ar trebui să existe o structură din interiorul sistemului judiciar care să cerceteze acea problemă. Eu nu cred că Ministerul Justiţiei ar trebui să facă acest lucru sau vreun alt politician, pentru că, până la urmă, puterile în stat trebuie separate aşa cum este peste tot. Noi suntem aici ca să facem nişte ameliorări şi noi asta vom recomanda”, a arătat oficialul european.