Secretarul Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, şi-a exprimat speranţa că politicienii vor ajunge la un acord pentru majorarea plafonului de îndatorare şi reducerea deficitului, transmit Reuters şi Bloomberg.
Problema reducerii deficitului are loc în contextul apropierii termenului limită de 2 august când capacitatea Statelor Unite de a angaja împrumuturi de pe pieţele financiare va fi epuizată, punând în pericol plata datoriilor dar şi a salariilor către angajaţii publici.
Datoria publică a SUA a atins, la mijlocul lunii mai, limita maximă autorizată de Congres, de 14.294 de miliarde de dolari, Trezoreria americană fiind obligată să adopte o serie de măsuri excepţionale pentru a putea să emită în continuare obligaţiuni fără a majora gradul de îndatorare al statului.
‘Ei trebuie să ajungă la un acord în Camera reprezentanţilor până luni noaptea’, a afirmat oficialul american.
Agenţiile de evaluare financiară au avertizat că vor coborî ratingul SUA, apreciind că există şanse mici, dar în creştere, pentru ca guvernul american să intre în incapacitate de plată.
Moody’s a plasat sub revizuire, pentru o posibilă retrogradare, ratingul SUA, dată fiind posibilitatea ca Congresul să nu ajungă la timp la un acord pentru majorarea plafonului de îndatorare. În prezent, SUA beneficiază de cel mai bun rating posibil, ‘AAA’. Şi Standard & Poor’s a plasat sub supraveghere, pentru o posibilă retrogradare, ratingul mai multor companii financiare, inclusiv companiile americane de asigurări care au un rating ‘AAA’, având în vedere deţinerile lor semnificative de obligaţiuni emise de Trezoreria SUA.
Timothy Geithner a admis că ritmul de creştere al economiei americane a încetinit în trimestrul doi din 2011 dar situaţia se va îmbunătăţi în viitor.
În primul trimestru din 2011 economia SUA a crescut cu 1,9%. Cifrele pentru perioada aprilie-iunie 2011 nu s-au publicat încă, dar economiştii estimează că ele vor fi sub cele înregistrate în primele trei luni din acest an. Secretarul Trezoreriei SUA se aşteaptă la o creştere de aproximativ 2% în primul semestru din 2011, poate uşor mai scăzută. Declinul este cauzat de majorarea preţului petrolului pe plan mondial, vremea nefavorabilă, criza nucleară din Japonia şi restricţiile bugetare pentru guvernele local şi administraţia centrală, a explicat Geithner.
SURSA: Agerpres