Arhitect, inginer, artist şi inventator: abilităţile lui Leonardo da Vinci abia dacă au cunoscut limite. Gândirea inovativă şi imaginaţia sa au creat lucruri care au rămas mai presus de trecerea anilor. Nu toată lumea ştie, însă, că una din pasiunile lui era măsurarea exactă a timpului. Schiţele sale sunt dovada acestui fapt. 

Invenţiile de început ale lui Leonardo da Vinci sunt componente ale mecanismelor de azi, inclusiv în orologerie. Mai mult ca orice ştiinţă, pe Leonardo da Vinci l-a atras mecanica. Pe această bază a proiectat diferite dispozitive complicate pentru construcţii tehnice, şi-a imaginat posibilitatea unor maşini de zburat în urma studiilor sale asupra zborului păsărilor. A făcut planuri detaliate pentru paraşută în 1485, schiţe pentru un elicopter, tanc şi tren de aterizare retractil.

Spiritul marelui maestru italian a fost sursă de inspiraţie, în 1985, pentru IWC Schaffhausen, care a conceput calendarul perpetuu automatic pentru ceasurile care au avut cel mai mare succes din toate timpurile. Anul acesta, se împlinesc 488 de ani de la naşterea lui Leonardo da Vinci, iar IWC a decis să-l pună în valoare prin noua generaţie de ceasuri inovatoare ce-i poartă numele. Colecţia de azi şi cea din 1985 au un singur lucru în comun: calendarul perpetuu. Cei trei membri ai noii game Da Vinci (Chronograph, Automatic şi Perpetual Calendar) îşi asociază numele cu tehnologia. Modelele, nu numai că apar într-o formă atractivă, dar îşi justifică şi rolul avangardist. IWC a regândit mecanismul cronograf, dându-i o interpretare modernă pentru modelul Da Vinci Chronograph, cu un cadran analog original şi incomparabil. Modelul este disponibil în aur roz, alb sau oţel.

Modelul Da Vinci Automatic este recreat într-o variantă de dimensiuni mai reduse, plin de eleganţă. Noul mecanism automatic cronograf are o rezervă de funcţionare de 68 de ore şi îşi primeşte energia printr-un nou sistem de încărcare cu dublu declic. Cronograful dispune şi de funcţia flyback. Modelul a fost scos şi în ediţie limitată de 500 de piese, pentru varianta din platină.

Alături de Leonardo da Vinci, IWC Schaffhausen îl pune pe piedestal şi pe desingerul IWC Kurt Klaus, în cinstea căruia a fost creată, anul acesta, o ediţie limitată de ceasuri: „Pepetual Calendar Edition Kurt Klaus“. O ediţie limitată de 500 de piese aduce un omagiu lui Kurt Klaus – inventatorul calendarului perpetuu, patent IWC – cel care a făcut posibilă apariţia colecţiei Da Vinci.

Marile nume pe covorul roşu de la Geneva

Aceste ceasuri aproape că au devenit un sinonim pentru manufacturierul Schaffhausen, care se identifică, nu pentru prima oară, cu tradiţia intelectuală a geniului Renaşterii.
Modele da Vinci aparţinând casei IWC au fost prezentate la Salonul Internaţional de Înaltă Orologerie organizat la Geneva. Pentru profesioniştii din orologerie, prezenţa la acest salon este echivalentă cu cea de pe covorul roşu a starurilor de cinema la Hollywood. Participarea la un astfel de târg este limitată; doar profesioniştii în domeniu şi jurnalişti bine selectaţi au şansa de a fi prezenţi la acest eveniment privat. Anul acesta, Salonul a avut peste 13.000 de vizitatori, iar în cadrul salonului au fost prezentate 16 branduri prestigioase de ceasuri. Accentul s-a pus pe cronograf, dar şi pe ceasuri cu bijuterii alese, în special create pentru femei. Marile case, printre care Girard-Perregaux, IWC, Jaeger-LeCoultre, şi-au prezentat inovaţiile, colecţiile limitate şi ultimele modele de ceasuri, respectiv tendinţele acestui an.

Unul dintre cele mai puternice trenduri remarcate anul acesta este ceasul sport, fiecare marcă lansând sau extinzând o astfel de colecţie. Este un „must have“ al acestui sezon, ca ceasul să fie complicat, etanş la o adâncime de minimum 100 de metri sub apă, cu tahimetru şi cronometre pentru diferiţi timpi, cu lunetă rotativă, dimensiuni XL şi mecanism cu automatic. Longines, de exemplu, la împlinirea a 175 de ani de la înfiinţare, a lansat nu mai puţin de patru colectii sport: Admiral, Conquest, GrandeVitesse şi HidroConquest, utilizând totodată asocieri de materiale inedite: oţel şi ceramică, oţel şi aluminiu.

Ebel lansează, în acelaşi spirit, 1911 Discovery, un ceas menit, datorită designului său, să-ţi fie companion în călătorii, dar şi în viaţa de zi cu zi. Jaeger – LeCoultre a lansat Master Compressor Diving pentru împătimiţii acestui sport şi, bineînţeles, Master Compressor Extreme Lab. Certina, recunoscută pentru modelele sport, lansează Blue Ribbon, un nume inspirat de întrecerea vapoarelor cu aburi, ce purta acelaşi nume. Cât despre Tissot, acesta îşi extinde colecţiile sport cu T-Touch Treking, T-Race.

Unde perfecţiunea se întrece pe sine

La cea de a 17 a ediţie a Salonului de la Geneva, cei mai mari creatori au venit cu modele inedite, dar şi de colecţie. Viitorul ceasului de mână este ilustrat de Jaeger le Coultre cu Master Compressor Extreme LAB, dar şi de alte colecţii  inedite ale marilor creatori. Un ceas de referinţă al Salonului de la Geneva este noul 2 TimeZone, model lansat de către JeanRichard. Ceasul este primul model sport al liniei, echipat cu un mecanism JR1000, produs în atelierul casei, şi poate fi un accesoriu purtat la orice ocazie.

Un model aparte este şi Langematik-Perpetual, aparţinând casei germane A. Lange & Sohne. Ceasul are un mecanism automatic, funcţie de resetare zero, calendar perpetuu şi display pentru fazele lunii. Calendarul perpetuu şi displayul sunt foarte căutate pentru felul în care afişează data, care nu trebuie corectată până în 2100, moment în care anul nostru calendaristic trebuie sincronizat cu anul solar. Cadranul pentru fazele lunii este, de asemenea, un model de precizie supremă. Odată setat corect, se va mişca timp de 122,6 ani.
Premiantul la categoria cel mai bun ceas pentru bărbaţi în anul 2006 a fost modelul Excalibur RD 1448, aparţinând casei Roger Dubuis. „Oscarul“ a fost decernat, la sfârşitul anului trecut, în ediţia a şasea a „Geneva Watchmaking Grand Prix“. Mecanismul automatic al ceasului se diferenţiază prin indicarea orei simultan în trei zone. Noul Excalibur a fost creat în ediţii limitate: doar 28 de piese pentru modelele din aur.

42-2817-44_davinci_family_4c.jpg42-2819-45_mood_davinci_chron3c2ed.jpgSeria Da Vinci
De la început, colecţia Da Vinci de la IWC a fost inspirată de geniul lui Leonardo. Trei modele unice:  Chronograph, Automatic şi Perpetual Calendar. IWC creează primul mecanism cronograf al casei Schaffhausen şi dă o interpretare modernă incomparabilului display analog.  Modelul Chronograph a fost creat şi în ediţie limitată.

42-2815-44_blancpainfiftyfa3c2f6.jpgFifty Fathoms Tourbillon
Blancpain inovează prin prezentarea gamei Fifty Fathoms în versiunea cronograf. Această alegere îi va încânta pe profesioniştii în scufundări şi sporturi de apă: sistem cu articulaţii speciale ascunse, butoanele rezistente la apă şi operaţionale la 300 de metri adâncime. Ceasul are un rotor bimetalic dens, asigurând o eficienţă automatică excelentă, iar calibrul 1315 folosit are o rezervă de mers de şase zile.

42-2816-44_breguettourbillon3c2f4.jpgBreguet Tourbillon Messidor
Turbionul simbolizează, fără doar şi poate, geniul fără egal al lui Breguet. Modelul Clasic Tourbillon Messidor salută invenţia maestrului creator. Ceasul are un sistem rotor care ajută mecanismul să se învârtească chiar şi 180 de grade în situaţie de gravitaţie, de exemplu. Rotorul efectuează o rotaţie completă într-un minut, fără a fi afectat de gravitaţie.

42-2818-45_155pr.jpgworld wide time control Financial
Se caracterizează printr-un sistem care permite lectura simultană şi directă a orei locale, precum şi a orei pe 24 de fusuri orare. Funcţia Financial permite, în premieră, să fie citite perioadele de deschidere ale diverselor burse din lume. Discul de 24 de ore pe care se citesc perioadele de deschidere a burselor este sincronizat cu arătătorul orelor; el nu trebuie să fie reglat. Preţ: 85.642 lei

42-2820-45_omegahourvision.jpgOmega de Ville: Hour Vission
Un ceas special pentru cei care circulă mult în zone cu fus orar diferit. Schimbarea orei a fost simplificată printr-un mecanism care permite aranjarea limbii ce arată ora fără intreruperea mecanismului celorlalte limbi. Mecanismul cronometrului are o rezervă de mers de 60 de ore şi funcţionează pe energie din sistemul rotor automatic bidirecţional.

42-2821-46_breitlingforbentel3c2f1.jpgBreitling pentru Bentley
Creatorul elveţian şi-a asociat imaginea cu producătorul britanic de maşini Bentley şi a creat o gamă unică. Flying B Chronograph este o creaţie sofisticată, cu un mecanism automatic excepţional. Este echipat cu un calendar pe display şi prezintă două scobituri separate, una pentru zecimi şi alta pentru unităţi. Ceasul are un mult râvnit cronometru certificat COCS (Institutul Elveţian de Testare a Cronometrului).

42-2825-46_quatresmontres.jpg
„Metiers d’art-Les Masque“ – Vacheron Constantin
Este o colecţie limitată de 25 de cutii pe an, timp de trei ani, fiecare cutie conţinând patru ceasuri reprezentând fiecare patru zone geografice (America, Asia, Africa şi Oceania). Ceasurile din colecţie au un mecanism automatic, cu frecvenţa de 28.800 de alternanţe pe oră. Informaţia este citită printr-un vizor situat în centrul cadranului.

42-2824-46_mastercompressor3c2ee.jpgMaster Compressor Extreme LAB de la Jaeger-LeCoultre
Jaerger LeCoultre a prezentat anul acesta primul ceas din istoria orologeriei cu un mecanism care funcţionează fară a avea la bază un lubrifiant, ci pudră metalică şi din ceramică. Ceasul foloseşte materiale mai rezistente şi ultima generaţie de tourbion regulator, sinonim cu precizia. Modelul a fost creat în 50 de exemplare, la un preţ de 200.000 de euro.


42-2822-46_duometreachronog3c2ef.jpgInspiraţie din tradiţia ceasurilor de buzunar

Duometre a Chronographe are un micromecanism care revoluţionează noua generaţie de Calibru 380. Mecanismul „Dual Wing“ are două surse de energie independente, una pentru minute şi ore, cealaltă exclusiv pentru cronograful cu caracteristici unice: oră, minute, secunde şi un display cu funcţie de resetare. Mecanismul manual este garantat pentru cel puţin 1.000 de ore de funcţionare fără reîncărcare.