Un ceas realizat manual este, fără doar și poate, o operă de artă. Dacă la măiestria artistului ceasornicar se adaugă cea a unui cunoscut artist plastic, ceasul urcă la nivel de capodoperă, iar piesele de mai jos arată cât de departe sunt dispuși să meargă producătorii pentru a oferi unicate.
Personalizarea este unul dintre elementele definitorii ale unui ceas de lux. Orice cumpărător care este dispus să plătească sume cu multe zerouri pentru un mic obiect care măsoară timpul, plasat la încheietura sa, are pretenția de a se bucura de un unicat. Acesta este motivul pentru care, pe lângă tradiție și măiestrie, ceasornicarii mizează pe personalizarea fiecărei piese, fie prin detalii tehnice și forme sculpturale realizate manual, fie prin transformarea cadranului sau a bezelului în opere de artă.
Parmigiani Tonda 1950 Marcello Lo Giudice
Un prim exemplu al nivelului până la care a ajuns personalizarea în domeniul ceasornicăriei este colaborarea dintre Parmigiani și Lo Giudice. Atras și inpirat totodată de lucrările pictorului italian Marcello Lo Giudice, fondatorul Parmigiani Fleurier, Michel Parmigiani a decis să folosească un tablou al acestuia ca subiect pentru o ediție limitată. Așa se face că, fiecare dintre cele 12 piese ale colecției Tonda 1950 Marcello Lo Giudice devine un unicat care reflectă pe cadran câte o porțiune diferită a picturii „Eden Universe, Eden Ocean”. Prima etapă a creației este o gravare cu laser a materialului de bază din cadran transformând o suprafață perfect plană într-una cu o textură aparte. Urmează adăugarea pigmenților de culoare. Este același proces tehnologic folosit de Lo Giudice pentru pânzele sale pe care chiar Parmigiani le caracterizează drept „modul în care o prismă din sticlă separă lumina albă într-un întreg spectru de culori”. Tocmai pentru a scoate în evidență cadranul, indicatoarele ceasului – în forma frunzelor de salvie – sunt mai subțiri decât cele ale modelului clasic Tonda.
Personalizarea celor 12 piese din ediția specială Tonda 1950 Marcello Lo Giudice, este împinsă mai departe prin gravarea „Unique Piece” (n.n. – piesă unică) și a unui număr unic de înregistrare pe carcasa din aur roz, însoțite de numele „Marcello” și „Michel” ca simbol al acestei colaborări artistice. Colecția limitată este animată de mecanismul automatic PF702 care are o rezervă de putere de 48 de ore. Cureaua ceasurilor este realizată de artizanii de la Hermes, iar prețul unui exemplar este de circa 30.000 de euro.
Hublot Big Bang Meca-10 Shepard Fairey
Chiar dacă nu sunțeți convinși că ați auzit de numele Shepard Fairey, cu siguranță ați văzut pe undeva una sau mai multe dintre operele sale. Cea mai cunoscută este, fără îndoială, „Hope”, un poster realizat pentru campania electorală a fostului președinte american Barack Obama. Dar și proiectul „Obey” a ajuns pe ecranele televizoarelor și ale computerelor grație colecției de haine pe care a inspirat-o. Grație acestor creații, artistul stradal Shepard Fairey a fost cooptat de Hublot pentru a pune umărul o altă interpretare a colecției „Hublot Loves Art”, dând naștere piesei Big Bang Meca-10 Shepard Fairey. Pus în mișcare de calibrul HUB1201 cu o rezervă de putere de zece zile, ceasul este comercializat într-o ediție limitată la 100 de exemplare recunoscută ușor mulțumită emblemei Star Gear amplasată în zona orei 3. Carcasa de 45 mm este realizată din fibră de carbon cu un strat superior de Texalium împodobit cu un motiv floral tribal care imită stilul artistic distinctiv al lui Fairey. Prețul unei piese din ediția limitată Hublot Big Bang Meca-10 Shepard Fairey este de aproximativ 25.000 de euro.
Jaeger-LeCoultre Reverso Tribute Enamel
O „găselniță” a casei Jaeger-LeCoultre pentru a crea o nouă ediție limitată este și împlinirea a 100 de ani de la moartea unui artist respectat în Elveția, pictorul simbolist Ferdinand Hodler (1853 – 1918). Producătorul elvețian de ceasuri de lux a decis să marcheze acest eveniment cu o ediție limitată Reverso Tribute Enamel sub sigla „Métiers Rares”. Ediția este compusă din trei modele, fiecare realizat în câte opt exemplare. Cele 24 de piese au gravată pe spatele carcasei pivotante câte o reproducere a unui tablou al lui Hodler. Altul pentru fiecare ceas. Carcasa dreptunghiulară, în stilul Art Deco, este realizată din aur alb, măsoară 45,5 mm x 27,4 mm și are o grosime de 9,73 mm. În interior se află calibrul 822A / 2 realizat „in house” de Jaeger-LeCoultre.
(Articol publicat în ediţia de luni, 3 septembrie 2018, a revistei Capital. Publicaţia este disponibilă la centrele de difuzare a presei din întreaga ţară.)